Το χορταρικό του καλοκαιριού
Το βλίτο ή γλίντρο ή βλιταράκι, αλλά και «κουτόχορτο» είναι ελαφρώς παχύφυλλο φυτό της οικογένειας των αμαραντιδών, που περιλαμβάνει πάνω από 50 είδη ποώδη, μονοετή ή πολυετή. Συνήθως φυτρώνει μόνο του σε κήπους και χωράφια, αλλά υπάρχει και η συστηματική καλλιέργεια του.
Έχει χαρακτηριστική χορτώδη δροσερή γεύση και ελάχιστες θερμίδες. Περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες Ε και C και ιχνοστοιχεία κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο και νάτριο.
Ο πιο συνηθισμένος τρόπος κατανάλωσής του είναι βραστό με κολοκυθάκια, πατάτες, στρίφνο ή άλλα λαχανικά. Είναι όμως γευστικότατο και γιαχνιστό με ντομάτα, αλλά και σε πίτα. Ταιριάζει πάρα πολύ με το σκόρδο.
Το βλίτο ή γλίντρο ή βλιταράκι, αλλά και «κουτόχορτο» είναι ελαφρώς παχύφυλλο φυτό της οικογένειας των αμαραντιδών, που περιλαμβάνει πάνω από 50 είδη ποώδη, μονοετή ή πολυετή. Συνήθως φυτρώνει μόνο του σε κήπους και χωράφια, αλλά υπάρχει και η συστηματική καλλιέργεια του.
Έχει χαρακτηριστική χορτώδη δροσερή γεύση και ελάχιστες θερμίδες. Περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες Ε και C και ιχνοστοιχεία κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο και νάτριο.
Ο πιο συνηθισμένος τρόπος κατανάλωσής του είναι βραστό με κολοκυθάκια, πατάτες, στρίφνο ή άλλα λαχανικά. Είναι όμως γευστικότατο και γιαχνιστό με ντομάτα, αλλά και σε πίτα. Ταιριάζει πάρα πολύ με το σκόρδο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου