Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Η καλή μέρα από το πρωινό φαίνεται


Ολοένα και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν την σημασία του πρωινού, ανάγοντας το στο πιο σπουδαίο γεύμα της ημέρας, ειδικότερα για τα παιδιά, που βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης.Πολλοί γονείς υποτιμώντας την σημασία του, ή λόγω βιασύνης για να προλάβουν το σχολείο, το παραλείπουν ή το αντικαθιστούν με έτοιμα σνάκς, που όμως δεν καλύπτουν σε ενέργεια τον παιδικό οργανισμό.Τα οφέλη από ένα ισορροπημένο πρόγευμα πάρα πολλά.

Τα παιδιά που παίρνουν πρωινό, όπως αποδεικνύεται από μελέτες, υπερέχουν στην ικανότητα συγκέντρωσης, έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του σχολείου, με φυσικό αποτέλεσμα και υψηλότερες επιδόσεις.
Ακόμα τα παιδιά που παίρνουν πρωινό έχουν κατά 30% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα, καθώς το σωστό πρωινό μειώνει το αίσθημα της πείνας και έτσι αποφεύγεται η διάθεση για τσιμπολόγημα με ανθυγιεινά σνάκς, αλλά και η μεγαλύτερη ποσότητα τροφής κατά το μεσημεριανό γεύμα.

Ένα υγιεινό και ισορροπημένο πρωινό πρέπει να περιλαμβάνει το 1/3 των θερμίδων που χρειαζόμαστε καθημερινά. Αυτές πρέπει να προέρχονται από ισορροπημένη σύνθεση: υδατάνθρακες από φρούτα και δημητριακά, πρωτεΐνες από γάλα και αυγά, αλλά και φυτικά λίπη πλούσια σε πολυακόρεστα, που περιέχουν απαραίτητα λιπαρά οξέα και λιποδιαλυτές βιταμίνες.

Παρακάτω παραθέτουμε υγιεινές και εύκολες προτάσεις πρωινού:
* Γάλα με δημητριακά ολικής άλεσης και φρέσκα φρούτα.
* Γιαούρτι με μέλι, φρυγανιές ή σπιτικό κέικ και φρέσκα φρούτα ή χυμό.
* 1 τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, τυρί χαμηλών λιπαρών, γαλοπούλα, ντομάτα ή μαρούλι και 1 ποτήρι χυμό.
* Γάλα και αυγό βραστό με ψωμί ολικής άλεσης.
* 1 φλιτζάνι γάλα, 1-2 φέτες ψωμί με μαργαρίνη και μέλι και 1 φρούτο.
* Σουσαμένιο κουλουράκι, ή ψωμί ολικής άλεσης, τυρί φέτα ή ανθότυρο, ελιές και χυμό ή φρέσκα φρούτα.

Ένα μπολ δημητριακών με γάλα, θα τους παρέχει το ασβέστιο που είναι απαραίτητο για γερά δόντια και οστά, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας και σίδηρο. Τέλος οι υδατάνθρακες και οι φυτικές ίνες που περιέχουν θα τους χαρίσουν ένα αίσθημα κορεσμού, μειώνοντας την όρεξη για ανθυγιεινά σνάκς. Είναι πολύ σημαντικό να συνηθίσουν τα παιδιά να πίνουν γάλα χωρίς την προσθήκη ζάχαρης ή κακάο ή να την αντικαταστήσουν με μέλι, που είναι ένα φυσικό προϊόν με μεγάλη διατροφική αξία.

Εναλλακτικά ένα ισορροπημένο πρωινό μπορεί να αποτελείται από ψωμί ολικής άλεσης και αυγό που είναι μια εξαιρετικά καλή πηγή πρωτεϊνών υψηλής θρεπτικής αξίας, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Μην ξεχνάμε τα φρούτα που είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες που διευκολύνουν την λειτουργία του εντέρου. Προτιμήστε φρέσκα φρούτα της εποχής και φρεσκοστυμμένους χυμούς, που έχουν μεγαλύτερη διατροφική αξία

Μια μερίδα κίτρινο τυρί, φέτα, ανθότυρο ή γιαούρτι, μπορούν να αντικαταστήσουν το γάλα, που σε πολλούς προκαλεί δυσανεξία ή ακόμα δεν το προτιμούν.Η επιλογή γαλοπούλας στο τοστ μας προφυλάσσει από την προσθήκη περιττών λιπαρών, ενώ μας προσφέρει πρωτεΐνες και σίδηρο.Τέλος επιλέξτε για το τοστ λαχανικά διαφορετικού χρώματος, μαρούλι- ντομάτα, ώστε να εξασφαλίσετε την πρόσληψη διαφορετικών θρεπτικών συστατικών και βιταμινών απαραίτητων για την υγεία και την άμυνα του οργανισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου