Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Τραύλισμα

Το τραύλισμα αποτελεί μια διαταραχή της φυσιολογικής ροής και του ρυθμού της ομιλίας του παιδιού που δεν ανταποκρίνεται στην ηλικία του.
Εμφανίζεται συνήθως μεταξύ 2 και 7 ετών, ηλικία κατά την οποία το παιδί αναπτύσσει τον λόγο του, ενώ ξεκινά την προσχολική ή σχολική αγωγή.
Η δυσκολία εμφανίζεται κατά την στιγμή που η σκέψη μετατρέπεται σε ομιλία, αφορά δε ποσοστό 1% των παιδιών ιδίως αγόρια.

Διακρίνουμε δυο είδη τραυλισμού: Ο τονικός με χαρακτηριστικό το «μπλοκάρισμα» της φωνής και την αδυναμία του παιδιού να προφέρει κάποιο ήχο για μερικές στιγμές και τον κλονικό τραυλισμό, με χαρακτηριστικό την ακούσια επανάληψη για λιγότερο ή περισσότερο χρόνο της πρώτης συλλαβής της λέξης. Υπάρχει διαδοχή των δυο τύπων τραυλισμού, όμως συχνά συνυπάρχουν.

Όσο πιο νωρίς γίνεται αντιληπτός ο τραυλισμός και ξεκινά η αντιμετώπισή του, τόσο πιο γρήγορα τα αποτελέσματα. Εάν η διάρκειά του είναι πλέον των έξι μηνών, απαιτείται λογοθεραπεία, η οποία θα είναι πιο αποτελεσματική όταν συνδυάζεται με ψυχολογική στήριξη. Η συνεργασία με την οικογένεια και το σχολείο είναι αναγκαία.

Οι γονείς δεν πρέπει:
- Να χρησιμοποιούν εκφράσεις του τύπου «ηρέμησε», «μίλα πιο αργά», «σκέψου πριν μιλήσεις» κ ά.
- Να το διακόπτουν όταν μιλάει
- Να τονίζουν τον τρόπο που μιλάει, αστειευόμενοι.
- Να συμπληρώνουν τις φράσεις του
- Να το κριτικάρουν ή να το εκθέτουν σε δύσκολες καταστάσεις
Πηγή: NEW-PAGE.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου