Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Παιδί και Ηλεκτρονικός Υπολογιστής


Πώς να προφυλάξετε τα παιδιά από τις κακοτοπιές του διαδικτύου

-Τοποθετείστε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σ’ έναν κοινόχρηστο χώρο, όπως το καθιστικό, για να μπορείτε να ελέγχετε πιο εύκολα την χρήση του από το παιδί.

-Η χρήση του Η.Υ. από το παιδί να γίνεται πάντοτε υπό την επίβλεψή σας και σε αυστηρά προκαθορισμένες και επιλεγμένες (ελάχιστες) ώρες που δεν θα «καπελώνουν» τις άλλες δραστηριότητες του παιδιού.

-Εμπλουτίστε τον Η.Υ με προγράμματα, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, πχ παιδιά προσχολικής ηλικίας με ζωγραφική, γραφικά ή ήχους, σχολικής ηλικίας με προγράμματα εγκυκλοπαιδικά, on-line παιχνίδια για παιδιά κ ά.

-Σαν πρώτο βήμα, μιλήστε μαζί τους εξηγώντας τις δυνατότητες του διαδικτύου, τι πρέπει να αποφεύγει και ενημερώστε τα για τους κινδύνους που διατρέχει.

-Εγκαταστήστε στον Η.Υ κάποιο λογισμικό, φίλτρο ή κωδικούς, που θα αποτρέπουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένες σελίδες του Internet ή θα μπλοκάρει αυτόματα χυδαίες λέξεις ή εικόνες

-Για μεγαλύτερα παιδιά, που πιθανόν χρησιμοποιούν τον υπολογιστή χωρίς την επίβλεψή σας, ενημερώστε τα να μην «συνομιλούν» με αγνώστους στο Internet, να μην δίνουν προσωπικές πληροφορίες (όνομα, διεύθυνση, τηλέφωνο, φωτογραφίες, αριθμούς πιστωτικών καρτών και άλλα).

-Να μην κλείνουν ραντεβού με άλλους χρήστες χωρίς πρώτα να σας έχουν ενημερώσει και να αποφεύγουν οτιδήποτε έχει σχέση με χρηματικές συναλλαγές.

-Να μην κατεβάζουν και εγκαθιστούν προγράμματα στον υπολογιστή, να σας ενημερώνουν αν λαμβάνουν ενοχλητικά ή απειλητικά μηνύματα στο προσωπικό τους mail και να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικά κατά την είσοδό τους στα chat rooms.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου