Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Νικόλαος Γύζης


Ο Νικόλαος Γύζης γεννήθηκε στο Σκλαβοχώρι της Τήνου την 1 Μαρτίου του 1842.
Σπούδασε στην Σχολή Ωραίων Τεχνών (μετέπειτα Καλών Τεχνών) στην Αθήνα και με υποτροφία από το Ευαγές Ίδρυμα του Ναού της Ευαγγελίστριας της Τήνου, θα συνεχίσει στο Μόναχο. Επιστρέφει για λίγο στην Ελλάδα, το 1872, αλλά απογοητευμένος από την κατάσταση που επικρατεί, ξαναγυρίζει στο Μόναχο και εγκαθίσταται μονίμως. Το 1880 ανακηρύσσεται επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Μονάχου και οκτώ χρόνια αργότερα εκλέχθηκε ταχτικός καθηγητής.
Θεωρείται από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της επονομαζόμενης «Σχολής του Μονάχου». Το έργο του διακρίνεται για την καθάρια γραμμή της ελληνικότητάς του και τον επέβαλλε όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Πολλοί πίνακές του βρίσκονται στις πινακοθήκες του Μονάχου, της Δρέσδης, της Αθήνας και σε ιδιωτικές συλλογές. Κυρίαρχη μορφή σε πολλά έργα του η γυναικεία φιγούρα, που άλλοτε εμφανίζεται ως Τέχνη, Μουσική, Δόξα, Άνοιξη κ ά. Έργα του:
«Το κρυφό σχολειό», «Η ιστορία», «Το παραμύθι της γιαγιάς», «Η δόξα των Ψαρών», «Ουράνιος νυμφίος», «Η τιμωρία του ορνιθοκλέπτου», «Η αρμονία» κ ά.
Πέθανε στις 4 Ιανουαρίου του 1901

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου