Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

1853: Πέθανε ο μεγάλος δάσκαλος του γένους Θεόφιλος Καϊρης


Γεννήθηκε το 1874 στην Άνδρο, από επιφανή οικογένεια του νησιού. Σπούδασε στην Πίζα φιλοσοφία και φυσικομαθηματικά και συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι, όπου γνωρίστηκε και συνδέθηκε με τον Αδαμάντιο Κοραή. Εν συνεχεία ασπάστηκε τον μοναχικό βίο και ανέλαβε να διδάξει στην Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης και στην Σχολή των Κυδωνιών. Εκτός από λόγιος, υπήρξε και αγωνιστής της Επανάστασης.
Μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία και κήρυξε την επανάσταση στην πατρίδα του την Άνδρο, δείχνοντας θερμά πατριωτικά αισθήματα και παλικαριά. Μετά την απελευθέρωση, ίδρυσε στην Άνδρο μια σχολή που την ονόμασε «Ορφανοτροφείον».
Η σχολή του λειτουργούσε με άριστη οργάνωση, αλλά και με ένα ελεύθερο θρησκευτικό σύστημα, την «θεοσέβεια», που η Ιερά Σύνοδος θεωρώντας το αιρετικό, τον καθαίρεσε, τον αφόρισε και τον εξόρισε στην Σκιάθο. Στην δίκη που ακολούθησε στο Πλημμελειοδικείο της Σύρου καταδικάζεται σε δυο ετών φυλάκιση και σε επτά έτη αστυνομική επιτήρηση. Την υπεράσπισή του είχε αναλάβει ο Νικόλαος Σαρίπολος. Πέθανε στην φυλακή στις 9 Ιανουαρίου του 1853, από τις ταλαιπωρίες της φυλακής, ενώ λίγες μέρες μετά ο Άρειος Πάγος αναίρεσε την απόφαση του Πλημμελειοδικείου, ως πεπλανημένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου