Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Γεώργιος Δροσίνης


Γεννήθηκε το 1859 στην Αθήνα. Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και συνέχισε στην Γερμανία. Για πρώτη φορά παρουσιάζεται στο φιλολογικό σατυρικό περιοδικό «Ρουμπαγιάς» του Κλ. Τρανταφύλλου, αλλά επιβάλλεται το 1884 με την ποιητική του συλλογή «Ειδύλλια», στην οποία έχει συγκεντρώσει απηχήσεις δημοτικών τραγουδιών και λαϊκές παραδόσεις. Θεωρείται εκπρόσωπος της «Νέας Σχολής», που έκαναν αγώνα εναντίον του Παρασχισμού και ήταν στενός φίλος του Κ. Παλαμά.

Το ύφος του ήταν απλό, κομψό, ευγενικό, ενώ αποφεύγει της υπερβολές της δημοτικής και της καθαρεύουσας. Ποιητικά του έργα: «Αμάραντα» (1891), «Γαλήνη» (1902), «Φωτερά σκοτάδια», «Κλειστά βλέφαρα» (1914-18), «Πύρινη ρομφαία», «Αλκυονίδες». Εκτός όμως από τα έμμετρα, μας προσφέρει και αφηγηματικές ή περιγραφικές σελίδες, «Το βοτάνι της αγάπης», «Αγροτικές επιστολές», «Μπαρμπαδήμος», «Έρση», επίσης τα έργα «Μέλισσες», «Όρνιθες», «Ψάρεμα», «Κυνηγός» που τα περιέλαβε η βιβλιοθήκη του «Συλλόγου Ωφέλιμων Βιβλίων».

Διετέλεσε διευθυντής του περιοδικού «Εστία» καθώς και της ομώνυμης εφημερίδας (1894-98), της «Εθνικής Αγωγής» και της «Μελέτης». Τιμήθηκε με το Αριστείο Γραμμάτων και έγινε Ακαδημαϊκός. Πέθανε στις 3 Ιανουαρίου 1951.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου