Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Λαμπριάτικα γλυκά

Πάσχα προ των πυλών κι εμείς ετοιμάζουμε τα δικά μας πασχαλινά κουλουράκια και τσουρέκια που θα μοσχοβολήσουν το σπίτι, χαρίζοντας μας την γλυκιά νότα της προσμονής για την λαμπρότερη γιορτή της ορθοδοξίας.


Πασχαλινά κουλουράκια
Υλικά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 κ γ μπέϊκιν πάουντερ, 1 κούπα ζάχαρη, 2 αυγά, 1 κούπα γάλα ελαφρά χλιαρό, 1 κούπα βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, ξύσμα από 1 λεμόνι, αυγό χτυπημένο με λίγο νερό για το άλειμμα
Εκτέλεση
Αναμιγνύεται όλα τα υλικά μαζί και ζυμώνετε το μίγμα καλά ώσπου να έχετε ζύμη ομοιογενή και αφράτη. Αφήνετε αρκετή ώρα την ζύμη να ξεκουραστεί. Πλάθετε τα κουλουράκια σε σχήματα της αρεσκείας σας, τα αλείφετε με το διάλυμα του αυγού και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.

Πασχαλινό τσουρέκι
Υλικά
5 κούπες αλεύρι, 1 κούπα μαργαρίνη, 2 κούπες ζάχαρη, ½ κούπα χλιαρό γάλα, 3 κρόκους αυγών, 50 γρ ξερή μαγιά, 1 κ γ κοφτό αλάτι, Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
Λάδι για το ταψί Για το γαρνίρισμα:1 ασπράδι αυγού, Λίγη ζάχαρη, Κόκκινα αυγά
Εκτέλεση
Χτυπάτε το βούτυρο με το μίξερ μέχρι να ασπρίσει. Σε άλλη λεκάνη χτυπάτε  τους κρόκους με την ζάχαρη και τα προσθέτετε στο βούτυρο. Ανακατεύετε το αλεύρι, με το αλάτι και το ξύσμα πορτοκαλιού  και τα ρίχνετε σιγά-σιγά στο βούτυρο εναλλάξ με το γάλα, ζυμώνοντας σε μια μαλακή ζύμη. Πλάθετε την ζύμη σε χονδρά  κορδόνια. Τα πλέκετε σε κοτσίδες και τα βάζετε σε λαδωμένο ταψί. Αλείφετε με το ασπράδι, πασπαλίζετε με την ζάχαρη και μπήγετε ένα κόκκινο αυγό σε κάθε τσουρέκι Ψήνετε τα τσουρέκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 200-220 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Θέλουν περίπου 30-40 λεπτά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου