
Από λαχανικά και οπωροκηπευτικά βρίσκουμε κουνουπίδι,
μπρόκολο, λάχανο (άσπρο και κόκκινο), λαχανάκια Βρυξελλών, πράσα, σέλινο,
άνηθο, φινόκιο, καρώτα, κολοκύθες, μανιτάρια, ραδίκια, ρόκα, μαρούλι και
σαλάτες. Ξεκινούν κρεμμυδάκια φρέσκα, σπανάκι, και παντζάρια, ενώ τελειώνουν οι
ντομάτες και οι πιπεριές
Αυτή την εποχή αρχίζει η συλλογή του ελαιόκαρπου για την
παραγωγή της βρώσιμης ελιάς και του ελαιόλαδου. Μπορείτε να μαζέψετε ελιές,
πράσινες για τσακιστές και μαύρες, να τις βάλετε σε βαζάκια για όλο τον χρόνο.
Το λάδι της πρώτης σοδιάς, το αγουρέλαιο, αρχίζει να διατίθεται στην αγορά, από
τα μέσα Νοεμβρίου, είναι πρασινωπό και η γεύση του είναι πλούσια, φρουτώδης και
πιο πικάντικη έως ελάχιστα πικρή. Αρχίζει η διάθεση των ώριμων τυριών,
γραβιέρα, κεφαλοτύρι και κασέρι. Έχουμε ακόμα κοπανιστή, μανούρι, μυζήθρα,
ξινομυζύθρα, λαδοτύρι, μανούρα, μετσοβόνε, κατσικίσιο γάλα και γιαούρτι. Από κρεατικά βρίσκουμε χοιρινό, πηχτή,
λουκάνικα, κυνήγι και θηράματα, καθώς έχει αρχίσει το κυνήγι και τέλος
σαλιγκάρια Τέλος τα ψάρια βρίσκονται στην καλύτερή τους εποχή, με αφθονία σε
μπακαλιαράκια, γαύρο, αθερίνα, μαρίδα, σφυρίδα, συναγρίδα, τόνο, φαγκρί, σαρδέλες,
μπαρμπούνια, κουτσομούρες, καλαμάρια, θράψαλα και γαρίδες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου