Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Κρύο-κρύο, καιρός για δυο… κουβεντούλες

Ο χειμώνας αρχίζει να μας δείχνει τα δόντια του, εν μέσω όμως οικονομικής κρίσης και με τις τιμές των καυσίμων στα ύψη, μερικές συμβουλές για να ζεστάνουμε οικονομικά το σπίτι μας για να μην τρίξουν και τα δικά μας δόντια και η τσέπη μας
Κατανάλωση
Εξαερώνετε συχνά τα σώματα του καλοριφέρ, καθώς ο αέρας που υπάρχει μέσα εμποδίζει την ροή του ζεστού νερού και φυσικά την θερμότητα.
Αν χρησιμοποιείτε ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα ή κλιματιστικά, φροντίστε να ενημερωθείτε για την ενεργειακή κατανάλωση τους και εφαρμόστε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή τους. Ανεξέλεγκτη χρήση τους θα ανεβάσει το κόστος του ρεύματος. Ανάβετε την ηλεκτρική συσκευή μόνο όταν είστε στο δωμάτιο, με πόρτες και παράθυρα κλειστά.
Αξιοποιείστε την ηλιακή ενέργεια για να θερμάνετε τον χώρο σας. Τις ηλιόλουστες χειμωνιάτικες μέρες, τραβήξτε τις κουρτίνες και αφήνετε τον ήλιο να μπαίνει μέσα από τζαμαρίες και παράθυρα.
Ρύθμιση της θερμοκρασίας
Ρυθμίστε τον θερμοστάτη στους 19-20 βαθμούς Κελσίου. Όταν βγαίνετε από το σπίτι και δεν κλείνεται τελείως την θέρμανση, (εκτός αν πρόκειται να απουσιάσετε πολλές ημέρες) ρυθμίστε τον θερμοστάτη στους 16 βαθμούς Κελσίου, καθώς η κατανάλωση του καυσίμου είναι μεγαλύτερη όταν πρόκειται να ξαναζεσταθεί ένας κρύος χώρος.
Αν δεν έχετε αυτόνομη θέρμανση, προγραμματίστε σωστά με τον διαχειριστή τις ώρες λειτουργίας του καλοριφέρ, αλλά και την θερμοκρασία.
Αερισμός
Αερίζεται επαρκώς και καθημερινώς το σπίτι σας. Καλύτερες ώρες αερισμού είναι οι μεσημεριανές, καθώς η εξωτερική θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη και δεν θα έχετε μεγάλη απώλεια στην θέρμανση. Επίσης προτιμότερα παράθυρα για να ανοίγετε είναι αυτά που βλέπουν προς τον νότο. Μην αφήνετε τα θερμαντικά σώματα αναμμένα και ταυτόχρονα ανοιχτά τα παράθυρα ή τις πόρτες. Καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα καυσίμου ή ρεύματος για να ζεστάνουν τον χώρο.
Απόδοση
Για να κρατάτε περισσότερη ζέστη στο σπίτι, τις βραδινές ώρες κλείνετε τα παντζούρια και τις κουρτίνες, που είναι προτιμότερο να είναι από χοντρό ύφασμα, αλλά και τις εσωτερικές πόρτες για να ζεσταίνεται καλύτερα κάθε ένα δωμάτιο.
Μην σκεπάζετε τα σώματα καλοριφέρ ή στεγνώνετε ρούχα απάνω τους. Επίσης μην τοποθετείται μπροστά τους ή δίπλα τους έπιπλα ή αντικείμενα που εμποδίζουν την ροή του ζεστού αέρα. Για μεγαλύτερη απόδοση μπορείτε να τοποθετήσετε στο πίσω μέρος των σωμάτων (στο κενό με τον τοίχο) ειδικές θερμομονωτικές πλάκες που διαχέουν την θερμότητα στον χώρο. Η τοποθέτηση χαλιών ή μοκετών στο δάπεδο θα δημιουργήσει μια πρόσθετη θερμομόνωση. Τέλος είναι προτιμότερο να φορέσετε ένα πιο ζεστό ρούχο και να ρυθμίσετε λίγο χαμηλότερα την θερμοκρασία καθώς χαμηλώνοντας τον θερμοστάτη κατά ένα βαθμό, μειώνετε έως και 10% τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου