Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Σπανάκι το δυναμωτικό

Φυλλώδες πράσινο λαχανικό που ανήκει στην τάξη των καρυοφυλλώδη και στην οικογένεια των χηνοποδιοειδών. Είναι φυτό ποώδες μονοετές ή διετές.
Θρεπτικά συστατικά Μεγάλη η διατροφική του αξία, λόγω της περιεκτικότητά του σε σίδηρο, χλωροφύλλη, ιώδιο, βιταμίνες Α και Β,  β καροτένιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, ιώδιο, κάλιο και βιταμίνες Α, B, C, Ε και Κ.
Επιλογή, καθάρισμα, πλύσιμο Επιλέγουμε κοντά και μικρά φυτά σπανακιού  με τρυφερά κοτσάνια καθώς όταν μεγαλώνει σκληραίνουν τα κοτσάνια. Τα φύλλα του να είναι τρυφερά και πράσινα, φρέσκα, όχι μαραμένα και κιτρινισμένα. Για να το καθαρίσουμε κόβουμε την ρίζα του, αφαιρούμε  τυχόν μαραμένα και κιτρινισμένα φύλλα. Πλένετε το σπανάκι σε λεκάνη με μπόλικο νερό, που αλλάζετε πολλές φορές, καθώς βγάζει χώματα.
Συντήρηση: Στο ψυγείο διατηρείται 2-3 ημέρες, ενώ στην κατάψυξη καθαρισμένο, πλυμμένο και στραγγισμένο, σε πλαστικά σακουλάκια ή δοχεία διατηρείται για μεγάλο διάστημα.
Μαγειρική Υπάρχουν πολλές ποικιλίες, στην Ελλάδα συνηθέστερες είναι το κοντό σπανάκι, το κοινό σπανάκι με πιο μακριά επιμήκη φύλλα και στελέχη και το πλατύφυλλο. Στην μαγειρική χρησιμοποιείται φρέσκο σε σαλάτες, μαγειρεμένο με κρέας, ψάρι, μακαρόνια, ρύζι και τέλος για την παρασκευή πιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου