Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Σπιτικές ελιές

Μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας τις δικές μας ελιές, εύκολα και γρήγορα ακόμα και αν μένουμε σε αστικά κέντρα. Αυτή την εποχή, οι ελίτσες στα πεζοδρόμια των σπιτιών, μας δίνουν απλόχερα τον καρπό τους, που εμείς αφήνουμε να πέφτει κάτω γεμίζοντας τα. Η γιαγιά μου έλεγε μια σοφία: «Το δέντρο που σου δίνει τον καρπό του και εσύ δεν τον μαζεύεις, δεν θα ξανακαρπίσει…».Μια μέρα λοιπόν που θα έχουμε ευκαιρία, ίσως μια Κυριακή, έτσι σαν γυμναστική, σαν παιχνίδι με τα παιδιά μας, τις μαζεύουμε, ή και τις αγοράζουμε αν δεν έχουμε, τις καθαρίζουμε από τα φύλλα και τις ξεπλένουμε με καθαρό νερό. Διαλέγετε ελιές που να είναι καθαρές, χωρίς χτυπήματα ή δάκο.

Ελιές για τεμπέλες ή πολυάσχολες Γευστικές και αρωματικές …χωρίς να μας βγάλουν το λάδι Παίρνουμε πλαστικά μπουκάλια αναψυκτικών (είναι προτιμότερα του μισού λίτρου), τα πλένουμε και τα γεμίζουμε με ελιές. Γεμίζουμε τον κενό χώρο από τις ελιές με καθαρό νερό, αφήνοντας τον λαιμό του μπουκαλιού άδειο. Ρίχνουμε σε κάθε μπουκάλι 1 κ γ αλάτι χοντρό και κλείνουμε το καπάκι. Τ’ αφήνουμε σε σκιερό και δροσερό μέρος περίπου 1,5-2 μήνες. Τ’ ανοίγουμε σιγά-σιγά, γιατί έχουν πίεση και πετάγονται, τις ξεπλένουμε με άφθονο νερό και τις βάζουμε σ’ ένα βαζάκι με λάδι. Τα μπουκάλια με το νερό και το αλάτι, αν δεν τ’ ανοίξουμε μπορούν να διατηρηθούν, για πάνω από ένα χρόνο. Ανοίγουμε και βάζουμε σε βαζάκι κάθε φορά που τις χρειαζόμαστε για να φάμε.

Πράσινες τσακιστές ελιές
Γρήγορη και  εύκολη παρασκευή, αλλά και γρήγορη ωρίμανση 
Χτυπάτε μια -μια τις ελιές με ένα σφυράκι ή πέτρα πάνω σ’ ένα ξύλο. Τις βάζετε σ’ ένα μπολ και το γεμίζετε με νερό. Αλλάζετε κάθε μέρα το νερό. Ξεπικρίζουν πολύ πιο γρήγορα από τις άλλες, καθώς με το τσάκισμα τους χάνουν και μέρος της πίκρας τους. Μετά το ξεπίκρισμα, τις διατηρείτε σ’ ένα μπολ με άρμη (νερό και αλάτι).

Θρούμπες
Με το άρωμα και τη γεύση της ώριμης ελιάς, καθώς ωριμάζει πάνω στο δέντρο Μαζεύετε ελιές μαύρες χαμάδες (που είναι πεσμένες κάτω). Τις βάζετε σ’ ένα καλάθι και ρίχνετε χοντρό αλάτι. Για κάθε κιλό ελιές χρειάζεστε 4 κ σ χοντρό αλάτι. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε ακόμα και μυρωδικά της αρεσκείας σας (ρίγανη, θρούμπι κ ά). Βάζετε επάνω στις ελιές ένα βάρος και κάτω από το καλάθι μια λεκάνη για να τρέχουν τα υγρά τους. Ανακατεύετε τις ελιές κατά διαστήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου