Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού

Η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου είναι αφιερωμένη στον μητρικό θηλασμό, στην καλύτερη αρχή για την ζωή Ο μητρικός θηλασμός  είναι η πλέον ενδεδειγμένη και σωστή διατροφή του βρέφους, αποτελώντας το κλειδί που θα ανοίξει διάπλατα την πόρτα, στην υγιή ευζωία του νεογέννητου
Η σύσταση του μητρικού γάλακτος
Τα κυριότερα συστατικά του μητρικού γάλακτος είναι το νερό, οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και τα λίπη. Συστατικά που αποτελούν και την διατροφή των ενηλίκων, μόνο που οι ενήλικες χρειάζεται να τα πάρουν από διαφορετικές πηγές και εδώ έγκειται η υπεροχή και το πλεονέκτημα του μητρικού γάλακτος, καθώς τα περιέχει αυτούσια και μάλιστα σε ποιότητα που δεν είναι καν συγκρίσιμη, με οποιαδήποτε άλλο γάλα.
Πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού
Η διατροφή των βρεφών αποκλειστικά με μητρικό γάλα κατά το πρώτο εξάμηνο της ζωής του, το προφυλάσσει από μολύνσεις, λοιμώξεις, αλλεργίες και νεογνικό ίκτερο, ενώ μειώνει τον κίνδυνο υποσιτισμού, την παιδική θνησιμότητα που σχετίζεται με κοινές παιδικές αρρώστιες ή άλλες μολυσματικές αρρώστιες και διάρροια.
Η φυσική, ψυχοκινητική και πνευματική ανάπτυξη του βρέφους, επηρεάζεται θετικά και σε μεγάλο βαθμό από την διατροφή με μητρικό γάλα, αλλά ακόμα και μακροπρόθεσμα στην ενήλικη ζωή, βάσει μελετών που διενεργήθηκαν κατά καιρούς, έχει αποδειχθεί η αντίσταση και θωράκιση του οργανισμού έναντι πολλών ασθενειών (παχυσαρκία, καρδιοπάθειες, διαβήτης, ορισμένες μορφές καρκίνου κά).
Η σωματική επαφή του παιδιού με την μητέρα, κατά την διάρκεια του θηλασμού, συμβάλει στο δέσιμο μεταξύ τους και συνεισφέρει στην διαμόρφωση της ψυχοσύνθεσης του βρέφους με συναισθήματα τρυφερότητας, αγάπης και αποδοχής, που στην ενήλικη ζωή μεταφράζονται σε αυτοπεποίθηση και ανεξαρτησία.
Όμως και στην υγεία της μητέρας, συμβάλλει θετικά ο μητρικός θηλασμός, καθώς δεν χρειάζεται να σταματήσει την γαλακτόρροια με φάρμακα, που μπορούν να αποβούν επιβλαβή για την υγεία της, ενώ το σώμα της μετά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, επανέρχεται φυσιολογικά στον κανονικό του ρυθμό.
Τέλος ο μητρικός θηλασμός αποτελεί μια πρακτική και γιατί όχι και οικονομική λύση για την πολυάσχολη σημερινή μητέρα, καθώς την απαλλάσσει από αποστειρώσεις μπιμπερό, ετοιμασία του γάλακτος, σωστή θερμοκρασία κλπ.
Λόγω του περιεχομένου νερού στο μητρικό γάλα, το βρέφος δεν χρειάζεται πρόσθετο νερό ή τσάι, ακόμα και τις θερμές ημέρες του χρόνου.
Το ζητούμενο είναι η ενημέρωση, η υποστήριξη και βοήθεια των μητέρων που θηλάζουν, με την λήψη πρόσθετων μέτρων που θα αφορούν την διευκόλυνσης τους τόσο στο οικογενειακό, κοινωνικό, όσο και στο επαγγελματικό τους περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου