Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Η μάχη στα Λεύκτρα

Στις 6 Ιουλίου του 371 π Χ έγινε η περίφημη μάχη της αρχαιότητας, τόσο από πλευράς στρατιωτικής ταχτικής, αλλά και ανατροπής του μέχρι τότε πολιτικού συστήματος, με την ανάδειξη της θηβαϊκής ηγεμονίας.
Τα Λεύκτρα είναι αρχαία πόλη της Βοιωτίας κοντά στις πηγές του Ασωπού ποταμού, στα βόρεια του χωριού Καπαρέλι, εκεί περίπου που και σήμερα βρίσκεται το χωριό Λεύκτρα, που παλιότερα λεγόταν Παραπούγγια Η πόλη βρισκόταν  ακόμα κοντά στην αρχαία ομηρική πόλη Εύτρησις. Σώζονται ερείπια των πολυγωνικών τειχών της, ενώ υπάρχει και μνημείο (Τύμβος) αφιερωμένο στην μάχη που έγινε εκεί.
Τα Λεύκτρα έγιναν γνωστά από την ομώνυμη μάχη  που έγινε σ’ αυτά μεταξύ Θηβαίων και Σπαρτιατών. Οι Θηβαίοι είχαν αρχηγό τον Επαμεινώνδα και οι Σπαρτιάτες τον βασιλιά τους Κλεόμβροτου Α΄. Αφορμή της μάχης υπήρξε το γεγονός ότι οι Σπαρτιάτες δεν ήθελαν να αναγνωρίσουν τους Θηβαίους, ως Βοιωτάρχες. στο συνέδριο των ελληνικών πόλεων που πραγματοποιήθηκε την άνοιξη της ίδιας χρονιάς στη Σπάρτη, για την εφαρμογή της Ανταλκίδειας ειρήνης.
Οι δυνάμεις των Σπαρτιατών 10.000-11.000 οπλίτες και 1.000 ιππείς, υπερτερούσαν έναντι των Θηβαίων που είχαν μόνο 5.000-6.000 οπλίτες και 1500 ιππείς και πίστευαν ότι ήταν αδύνατο να καταφέρουν να αντισταθούν στις δυνάμεις του εχθρού.
Την κατάσταση έσωσε ο Επαμεινώνδας που εφάρμοσε τότε, για πρώτη φορά στην ιστορία, την περίφημη «λοξή φάλαγγα» Χώρισε δηλαδή το στρατό του σε δυο πτέρυγες, που η μια, η ισχυρότερη, με αρχηγό τον ίδιο, θα έκανε επίθεση, ενώ η άλλη η πιο αδύνατη, που ονομαζόταν «ιερός λόχος» και είχε  αρχηγό τον Πελοπίδα θα κρατούσε άμυνα και θα έμπαινε στην μάχη στο πιο κρίσιμο της σημείο.
Αποτέλεσμα της πολεμικής αυτής ταχτικής, υπήρξε η ήττα των μέχρι τότε ανίκητων Σπαρτιατών, που αν και πολέμησαν γενναία αποδεκατίστηκαν, χάνοντας στο πεδίο της μάχης ακόμα και τον αρχηγό τους Κλεόμβροτο. 
Ο Επαμεινώνδας αναδείχθηκε σαν ένας από τους ευφυέστερους στρατιωτικούς, ακόμα και των σημερινών χρόνων. Ακολούθησε διάλυση της Πελοποννησιακής συμμαχίας και αφαίρεση της ηγεμονίας της Ελλάδας από τους Σπαρτιάτες και ανάληψη της από τους Θηβαίους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου