Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Καύσωνας: Οδηγός …επιβίωσης

- Τις ημέρες με αυξημένη ζέστη καλόν είναι να αποφεύγεται η απ’ ευθείας έκθεση στον ήλιο ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες (11:00-17:00), αλλά και η έντονη σωματική δραστηριότητα και οι βαριές χειρωνακτικές εργασίες
- Μειώνουμε τις μετακινήσεις στο ελάχιστο, ενώ διατηρούμε τους χώρους του σπιτιού ή της εργασίας σε δροσερή θερμοκρασία, είτε τεχνικά, με την βοήθεια κλιματιστικών ή ανεμιστήρων, είτε φυσικά με σκιάστρα ή με την δημιουργία ρεύματος, όπου αυτό είναι εφικτό.
- Στις μετακινήσεις μας με τα πόδια, προτιμάμε σκιερές οδούς και χρησιμοποιούμε καπέλο και ομπρέλα.
- Φοράμε ανοιχτόχρωμα, ελαφρά και φαρδιά ρούχα, για να δημιουργείται στρώμα αέρος μεταξύ σώματος και ρούχων.
- Πίνουμε πολύ δροσερό νερό και φυσικούς χυμούς, ενώ αποφεύγουμε την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και αναψυκτικών με ζάχαρη
- Αποφεύγουμε την κατανάλωση «βαρειών» φαγητών, πλούσιων σε λιπαρά. Τα γεύματα πρέπει να είναι μικρά και εύπεπτα. Ιδανική λύση είναι τα φρούτα και οι σαλάτες από φρέσκα λαχανικά.
- Κάνουμε πολλά χλιαρά ντους στην διάρκεια της ημέρας. Όσο κι αν ακούγεται οξύμωρο το χλιαρό νερό δροσίζει.
- Αυξήστε την κατανάλωση αλατιού (αφού συμβουλευτείτε τον γιατρό σας)
- Η θάλασσα παρουσιάζεται ως ιδανική λύση της μέρες του καύσωνα. Ωστόσο δώστε προσοχή στις μετακινήσεις, αποφύγετε την ηλιοθεραπεία τις ιδιαίτερα θερμές μέρες της ημέρας (12:00-16:00) και καθίστε σε σκιερό μέρος όταν βγείτε από την θάλασσα.
- Οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ), αλλά και οι ηλικιωμένοι πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα γιατρό τους για τυχόν αλλαγή της φαρμακευτικής τους αγωγής.
- Τέλος ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δίνεται στα πολύ μικρά παιδιά και στα νεογνά.
Πρέπει να είναι ντυμένα ελαφρά, με ελεύθερα τα χέρια και τα πόδια και σε καμιά περίπτωση φασκιωμένα. Μάλιστα, τις μέρες του καύσωνα εκτός από το γάλα, πρέπει να λαμβάνουν και άλλα υγρά, όπως χαμομήλι ή νερό. Επίσης πρέπει να τα βρέχουμε στο σώμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου