Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Ανάπτυξη της όρασης στην παιδική ηλικία


Η όραση είναι η πολυτιμότερη και σημαντικότερη από όλες τις αισθήσεις μας. Μας βοηθά να μαθαίνουμε και να ανακαλύπτουμε τον κόσμο, πιο πολύ από όλες τις άλλες αισθήσεις μαζί.

Από την πρώτη στιγμή που τα νεογέννητα πρωτανοίξουν τα ματάκια τους, τα νευρικά κύτταρα αρχίζουν να δημιουργούν πολύπλοκες συνδέσεις από τους οφθαλμούς προς τον εγκέφαλο, δημιουργώντας ένα καταπληκτικό δίκτυο που δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι το παιδί να γίνει 6-8 ετών.

Δυστυχώς όμως κατά την διάρκεια των κρίσιμων αυτών ετών για την σωστή ανάπτυξη των οφθαλμών του παιδιού, ένας μεγάλος αριθμός ανωμαλιών μπορούν να προκύψουν που μπορούν να προσβάλλουν την όραση του παιδιού, να παρεμποδίσουν την μάθηση, τη σωστή και αποτελεσματική ανάπτυξη της προσωπικότητάς του.

Γι αυτό ακριβώς οι γονείς πρέπει να ενημερωθούν σωστά για να προλάβουν δυσάρεστα επακόλουθα, που θα επιβαρύνουν την υγεία των παιδιών τους και θα τα συνοδεύουν για όλη τους την ζωή.

Ποτέ δεν είναι ένα παιδί μικρό για οφθαλμολογική εξέταση. Καλό είναι να γνωρίζουμε επίσης ότι εφόσον υπάρχει στην οικογένεια ιστορικό κάποιας οφθαλμολογικής νόσου και ανωμαλίας, τα μάτια του παιδιού πρέπει να εξετάζονται όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Ειδικότερα στις καταστάσεις της αμβλυωπίας και του στραβισμού, ο έγκαιρος έλεγχος και η θεραπεία πρέπει να είναι άμεση και δεν πρέπει να καθυστερήσει μέχρι να πάει το παιδί σχολείο.

Ο έλεγχος των παιδιών που πηγαίνουν σχολείο εφόσον δεν έχει βρεθεί κάποιο πρόβλημα πρέπει μα γίνεται τουλάχιστον κάθε δυο χρόνια και εφ όσον υπάρχει πρόβλημα κάθε χρόνο.

Dr. Μιχάλης Λυγερός
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου