Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Ημέρα Αποταμίευσης


«Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι» η παλιά παροιμία για την αποταμίευση. Σήμερα όμως εν μέσω οικονομικής κρίσης, πού μπορείς να αποθηκεύσεις το φασούλι σου για να γεμίσεις το σακούλι σου;

Προθεσμιακές καταθέσεις
Η έλλειψη της ρευστότητας στην αγορά και καθώς οι τράπεζες πληρώνουν ακριβά για «ζεστό» χρήμα, κάνουν τις προθεσμιακές καταθέσεις να αποτελούν την υπ’ αριθμό 1 πιο κερδοφόρα επιλογή. Το επιτόκιο για προθεσμιακή κατάθεση μπορεί να φτάσει μέχρι και το 6,5%, εξαρτώμενο βέβαια από το ποσό και την διάρκεια της προθεσμιακής κατάθεσης, αλλά και την διαπραγματευτική δεινότητα του καταθέτου στο «παζάρεμα» μεγαλύτερου επιτοκίου.
Εάν χρειαστείτε τα χρήματα πριν την λήξη της προθεσμίας κατάθεσης και την «σπάσετε», εισπράττετε κανονικά τους μέχρι τότε αναλογούντες τόκους.
Ενδεικτικό παράδειγμα προθεσμιακής κατάθεσης 10.000 ευρώ για 1 χρόνο και με επιτόκιο 6,25%. Οι τόκοι θα ανέλθουν στα 625 ευρώ και αφαιρώντας τον φόρο καταθέσεων που ανέρχεται στο 10% των τόκων, το καθαρό ποσό που εισπράττετε είναι 562,5 ευρώ.

Ακίνητα
Κανείς δεν έχασε αγοράζοντας γη, ήταν το σλόγκαν της δεκαετίας του ’60 και μέχρι και σήμερα παραμένουν μια καλή επένδυση. Οι τιμές τους τα τελευταία χρόνια είχαν ανέβει βέβαια πάρα πολύ. Η κρίση στην αγορά επηρέασε και την οικοδομή με πτωτική τάση στις τιμές, που όπως εικάζεται μάλλον θα συνεχιστεί.
Βέβαια το ποσόν που πρέπει να δαπανήσετε για να επενδύσετε σε ακίνητα, είναι πολλαπλάσιο σε σύγκριση με των προθεσμιακών καταθέσεων ή άλλων επενδύσεων.
Και εδώ πάλι η συστηματική έρευνα στην αγορά, για την αναζήτηση πραγματικών ευκαιριών και η διαπραγματευτική δεινότητα του επενδυτή παίζουν ουσιαστικό ρόλο.

Μετοχές
Όσοι αποφασίσουν να επενδύσουν σε μετοχές είναι κατάλληλη εποχή καθώς οι τιμές τους βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων χρόνων. Όμως κανένας δεν μπορεί να προεξοφλήσει πότε θα ανέβουν και αν θα ανέβουν. Πρέπει να γνωρίζετε ακόμα, ότι η επένδυση σε μετοχές χρειάζεται πάντα μακροχρόνιο ορίζοντα. Η απόδοσή μιας τέτοιας επένδυσης μπορεί να ξεπερνά και τα δυο ή τρία χρόνια.
Αν δεν γνωρίζετε από μετοχές απευθυνθείτε σε κάποιο αξιόπιστο χρηματιστηριακό γραφείο, που θα σας συμβουλεύσει ποιες μετοχές αποδίδουν καλύτερα και σε ποια χρονική στιγμή θα προβείτε στην αγορά τους και τέλος θα διαχειριστεί τον επενδυτικό σας φάκελο. Η επένδυση σε μετοχές ενέχει το μεγαλύτερο ρίσκο. Μετριάζετε τον κίνδυνο απώλειας της επενδύσεώς σας, αν την «σπάσετε» σε διαφορετικές μετοχές και ημερομηνίες αγοράς τους.

Χρυσός και λίρες
Κάποιοι τις ημέρες που κατακρημνίζονταν τα χρηματιστήρια, έτρεξαν να αγοράσουν χρυσές λίρες σε αρκετά τσουχτερή τιμή μάλιστα. Λίγες μέρες όμως μετά η τιμή τους έπεσε και οι αγοραστές τους, έμειναν στα κρύα του λουτρού ή του χρυσού αν προτιμάτε. Ο χρυσός μπορεί να θεωρείται ασφαλής επένδυση, ίσως τα παλαιότερα χρόνια, δεν σημαίνει όμως ότι είναι και η πλέον επικερδής, καθώς σήμερα υπάρχει και συναλλαγματική εξάρτηση με ευρώ –δολάριο και η αυξομείωσή τους επηρεάζει άμεσα και την τιμή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου