Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

1820: Κήρυξη επανάστασης στην Μολδοβλαχία από τους Φιλικούς


Η μυστική Εταιρεία που προετοίμασε την Ελληνική Επανάσταση ιδρύθηκε στην Οδησσό το 1816 από τρεις θερμούς πατριώτες, τον Νικόλαο Σκουφά, τον Αθανάσιο Τσακάλωφ και τον Εμμανουήλ Ξάνθο.

Σκοπός της Φιλικής Εταιρείας ήταν η συνένωση όλων των φιλελεύθερων δυνάμεων του σκλαβωμένου ελληνικού έθνους, για την προετοιμασία της ένοπλης εξέγερσης που θα απελευθέρωνε την Ελλάδα από τον ζυγό της δουλείας.

Οι Φιλικοί ταξίδευαν παντού για την μύηση νέων οπαδών και πολύ γρήγορα έγιναν μέλη της κληρικοί, διανοούμενοι, Φαναριώτες, έμποροι, κλέφτες, αρματολοί, λόγιοι, προεστοί, γεωργοί, ναυτικοί, όλος ο λαός. Ο Σολωμός, ο Κολοκοτρώνης, η Μπουμπουλίνα, ο Ρήγας Φεραίος, ο Γρηγόριος Δικαίος ήταν φιλικοί. Το 1820 όλα ήταν έτοιμα, χρειαζόταν μόνο ένας επίσημος αρχηγός, που αναλαμβάνει ο Αλέξανδρος Υψηλάντης

Το αρχικό σχέδιο ήταν η επανάσταση να αρχίσει από την Πελοπόννησο. Όμως επικράτησε η άποψη, της κήρυξης της επανάστασης στην Μολδοβλαχία, καθώς εκεί ηγεμόνευαν έλληνες Φαναριώτες, η ελληνική γλώσσα ήταν διαδεδομένη, λειτουργούσε στο Ιάσιο ελληνικό τυπογραφείο και τέλος μια ενδεχόμενη επανάσταση εκεί θα ξεσήκωνε και τους άλλους βαλκάνιους λαούς και θα διέσπαζε τις τουρκικές δυνάμεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου