Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

1938: Η δημιουργία του νάιλον από την χημική βιομηχανία Du Pont


Η αρχική του ονομασία του ήταν ρεγιόν 66, γρήγορα όμως εγκαταλείφτηκε, χωρίς όμως να υπάρχει και γνωστή αιτιολογία για την ονομασία του ως νάιλον (αγγ.nylon)
Το νάιλον είναι συνθετική υφάνσιμη ύλη από πλαστικό υλικό που παρασκευάζεται από το μακρομοριακό σύμπλεγμα αδιπικού οξέως και εξαμεθυλενοδιαμίνης.
Υπάρχει ευρεία γκάμα προϊόντων που το χρησιμοποιών ως πρώτη ύλη, όπως ως υφάνσιμη ύλη (ενδύματα, εσώρουχα, κάλτσες, τραπεζομάντιλα κ ά) και ακόμα στην ταπητουργία, στην ψηκτροποιία, στην σκοινοποιία, στην κατασκευή ειδών ηλεκτρισμού, οικιακού εξοπλισμού, συσκευασίας, τεντοποιίας κλπ.

1782: Γεννήθηκε στην Γένουα ο Ιταλός βιολονίστας και συνθέτης Νικολό Παγκανίνι. Γιος φτωχού εμπόρου, από την ηλικία των έξι ετών αρχίζει να μαθαίνει βιολί, πρώτα σε άσημους δάσκαλους και μετά στον Κόστα και στον Αλ. Ρόλλα της Πάρμας. Νεότατος έγραψε συνθέσεις για βιολί με καταπληκτικές δυσκολίες, που μόνο αυτός μπορούσε να εκτελέσει. Στα δεκαέξι του μόλις χρόνια προξενούσε κατάπληξη στο κοινό που τον άκουγε με την δεξιοτεχνία του. Συνέθεσε πολλά έργα για βιολί και άλλα έγχορδα όργανα. Πέθανε στην Νίκαια το 1840.

1822: Ο Κωνσταντίνος Κανάρης πυρπολεί τουρκική υποναυαρχίδα στην Τένεδο.

1829: Πολεμική βοήθεια στην Ελλάδα
Ο τσάρος Νικόλαος Α΄ , κατόπιν αιτήματος του Καποδίστρια για την ενίσχυση του νεοσύστατου ελληνικού στρατού, αποστέλλει 6000 τυφέκια και 12 πυροβόλα

1860: Πέθανε ο πολιτικός Θρασύβουλος Ζαΐμης.
Ήταν γιος του Ανδρέα Ζαΐμη και γεννήθηκε στις 29 Οκτωβρίου του 1822. Υπήρξε πολέμιος του Όθωνα και διαδραμάτισε ρόλο στην έξωσή του. Ίδρυσε δικό του κόμμα και διετέλεσε τρεις φορές πρωθυπουργός διακρινόμενος για την σωφροσύνη του.

1927: Η Εθνική Τράπεζα παραιτείται του εκδοτικού προνομίου της υπέρ της νεοσύστατης Τράπεζας της Ελλάδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου