Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

1822: Αρχίζει η πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου


Το Μεσολόγγι, μπήκε στην επανάσταση στο τέλος Μαρτίου του 1821 κι έγινε αμέσως το κυριότερο πολιτικό και στρατιωτικό κέντρο της Στερεάς, έδρα της Γερουσίας της Χέρσου Ελλάδας (Δυτικής Ελλάδας), με πρόεδρο τον Αλ. Μαυροκορδάτο, αποτελώντας στόχο των Τούρκων. Ο Κιουταχής κατεβαίνοντας από την Λάρισα πολιόρκησε το Μεσολόγγι από ξηράς με 10.000 άνδρες κι ο Γιουσούφ Πασάς με 3 πλοία από την θάλασσα. Οι 700 Μεσολογγίτες, ανθίστανται σθεναρά. Ο Ανδρέας Μιαούλης έλυσε από την θάλασσα την πολιορκία κι έφερε βοήθεια και τροφές.

1881: Γεννήθηκε στην Μάλαγα της Ισπανίας, ο ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο

1914: Η Μεγάλη Βρετανία προσαρτά την Κύπρο

1917: Ξεσπά η επανάσταση των Μπολσεβίκων στην Ρωσία (Οκτωβριανή Επανάσταση)

1922: Η ανακριτική επιτροπή υπό τον Θεόδωρο Πάγκαλο, παραπέμπει με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας στο στρατοδικείο στρατιωτικούς και πολιτικούς ως υπεύθυνους για την Μικρασιατική καταστροφή

1936: Ο Μπενίτο Μουσολίνι και ο Αδόλφος Χίτλερ δημιουργούν τον άξονα Βερολίνου –Ρώμης

1947: Αποχωρούν από την Ελλάδα τα βρετανικά στρατεύματα

1963: Τιμάται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας ο Έλληνας ποιητής Γιώργος Σεφέρης
Είναι το πρώτο βραβείο Νόμπελ που παίρνει Έλληνας. Επικρατέστεροι υποψήφιοι ήταν ο Γιώργος Σεφέρης και ο Πάμπλο Νερούντα, που αποκλείστηκε ως αναρχοκομουνιστής. Το βραβείο παρέλαβε στην Στοκχόλμη στις 10 Δεκεμβρίου.

2001: Κυκλοφορούν από την Microsoft τα Windows XP

2001: Πέθανε στο Παρίσι, σε ηλικία 69 ετών, η Σοράγια Εσφαντιάρη, αποκαλούμενη και «θλιμμένη πριγκίπισσα». Υπήρξε δεύτερη σύζυγος του Σάχη της Περσίας, Ρεζά Παχλεβί, με τον οποίο χώρισε το 1957, όταν δεν κατάφερε να τεκνοποιήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου