Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

1940: Η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Ελλάδα


Μετά την απόρριψη του ιταλικού τελεσιγράφου από τον Πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά, οι ιταλικές στρατιωτικές δυνάμεις έκαναν επίθεση κατά της Ελλάδας μέσω της Αλβανίας.

Ο ελληνικός στρατός δίνει σκληρότατες μάχες στην Πίνδο, όπου παίρνει μέρος ακόμα και ο άμαχος πληθυσμός, οι γυναίκες μεταφέροντας πολεμικό υλικό. Σε λίγες μέρες ο ιταλικός στρατός αναγκάζεται να υποχωρήσει κάτω από τα ισχυρά πλήγματα του ελληνικού πεζικού και πυροβολικού, παρόλο που ήταν τελειότερα εξοπλισμένος.

Ο ελληνικός στρατός μέσα σε φοβερή κακοκαιρία, με χιόνια και παγωνιές επάνω στα άγρια βουνά της Αλβανίας, κυνηγά τους Ιταλούς και απελευθερώνει της πόλεις και τα χωριά της Βορείου Ηπείρου, Κορυτσά, Αργυρόκαστρο, Άγιους Σαράντα κ ά. Πολλοί Ιταλοί παραδίδονται αιχμάλωτοι, ενώ ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών και των δυο αντιπάλων είναι μεγάλος.

Ολόκληρη η ανθρωπότητα παρακολουθεί με θαυμασμό τα κατορθώματα των Ελλήνων, που στην κρίσιμη αυτή στιγμή, όχι μόνο υπερασπίζουν το δικαίωμα της ελευθερίας τους, αλλά βοηθούν και ολόκληρη την δημοκρατική ανθρωπότητα στον αγώνα της κατά του φασισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου