Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

1922: Πέθανε ο διηγηματογράφος Ανδρέας Καρκαβίτσας


Γεννήθηκε στα Λεχαινά της Ηλείας το 1866. Σπούδασε γιατρός στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Ως γιατρός του Ναυτικού έκανε πολλά ταξίδια, όπου αποκόμισε εντυπώσεις και πείρα ζωής που αποτύπωσε στα βιβλία του. Θεωρείται ο κύριος εκπρόσωπος του ηθογραφικού μυθιστορήματος. Πρωτοεμφανίζεται στα γράμματα το 1986, με την «Λυγερή», που τυπώνεται στην καθαρεύουσα. Ενθουσιασμένος από το γλωσσικό κίνημα του Ψυχάρη, αρχίζει να γράφει στην δημοτική με πρώτο μυθιστόρημα τον «Ζητιάνο». Ακολουθούν «Τα διηγήματα», «Παλιές αγάπες», «Η θάλασσα», «Αρχαιολόγοι», «Η γοργόνα». Το 1899 εκδίδει το αριστούργημά του «Τα λόγια της Πλώρης», μια σειρά με θαλασσινά διηγήματα, που μιλούν για την σκληρή μάχη των ναυτικών με τα κύματα. Πέθανε στο Μαρούσι, από φυματίωση.
1648: Υπογράφεται η Συνθήκη της Βεστφαλίας, που τερματίζει τον Τριακονταετή Πόλεμο και επιφέρει αλλαγές στην ισορροπία των δυνάμεων της Ευρώπης. Με τη συνθήκη αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία και η ουδετερότητα της Ελβετίας.
1909: Αγοράζεται το θωρηκτό «Αβέρωφ»
(Διαβάστε κατηγορία Αφιερώματα)

1929: «Μαύρη Πέμπτη» στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Αρχή της μεγάλης χρηματιστηριακής κρίσης, που συγκλόνισε τον κόσμο

1957: Πέθανε σε ηλικία 52 χρονών από καρδιακή προσβολή ο Γάλλος σχεδιαστής μόδας, Κριστιάν Ντιόρ. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σχεδιαστές στην ιστορία της μόδας. Αναβίωσε την υψηλή ραπτική του Παρισιού και επέβαλλε την δική του γραμμή δημιουργίας που ονομάστηκε New Look.

1970: Ο Έλληνας αθλητής Χρήστος Παπανικολάου, κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ με 5,49 μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου