Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

1919: Γεννήθηκε ο Μανόλης Ανδρόνικος, αρχαιολόγος


Γεννήθηκε στην Προύσα. Αργότερα οικογενειακώς εγκαταστάθηκαν στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας και συνέχισε στην Οξφόρδη. Διετέλεσε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Οργάνωσε και διεύθυνε αξιολογότατες ανασκαφές σε πολλές πόλεις της Μακεδονίας (Βέροια, Νάουσα, Κιλκίς, Θεσσαλονίκη) που έφεραν στο φως πολύ σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Με τις ανασκαφές του στην Βεργίνα έφερε στο φως το σημαντικότερο νεκροταφείο τύμβων των γεωμετρικών χρόνων, επιβεβαιώνοντας την άποψή του, ότι εκεί ήταν η πρωτεύουσα του Μακεδονικού κράτους του Φιλίππου.

1925: Γεννήθηκε στην Ξάνθη ο συνθέτης Μάνος Χατζιδάκις.

1945: Ξεκίνησε η μάχη του Ελ Αλαμέϊν που διήρκησε μέχρι τις 4 Νοεμβρίου.
Μια από τις σημαντικότερες μάχες του Β Παγκοσμίου Πολέμου μεταξύ Βρετανών και Γερμανών. Στην μάχη συμμετείχαν και ελληνικά στρατεύματα. Οι Βρετανοί υπό τον Μοντγκόμερι, όχι μόνο συγκράτησαν την προέλαση των Γερμανών υπό τον στρατηγό Ρόμελ, αλλά και τους έδιωξαν από την Αίγυπτο.

1949: Ίδρυση του ΟΤΕ.
1960: Εγκαινιάζεται στη Θεσσαλονίκη το Καυτατζόγλειο Εθνικό Στάδιο.
1964: Ο Γάλλος φιλόσοφος Ζαν Πολ Σαρτρ, αρνείται να παραλάβει το Νόμπελ Λογοτεχνίας που του απονέμεται, αποστρεφόμενος βάσει των αριστερών τοποθετήσεών του, επίσημες τιμές και διακρίσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου