Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Νίκος Εγγονόπουλος


Στις 31 Οκτωβρίου 1985 πέθανε ο σπουδαίος εκπρόσωπος και σημαντικότερος ίσως έλληνας υπερρεαλιστής ζωγράφος και ποιητής
Γεννήθηκε το 1907 στην Αθήνα, έλαβε τις εγκύκλιες σπουδές εσώκλειστος στο Παρίσι. Συνέχισε τις σπουδές του στην Αθήνα στην Σχολή Καλών Τεχνών, μαθήτευσε κοντά στους Κωνσταντίνο Παρθένη και τον Φώτη Κόντογλου και συνδέθηκε με βαθιά φιλία με τους Γιάννη Τσαρούχη, Γιάννη Μόραλη, Διαμαντή Διαμαντόπουλο.

Από την πρώτη του κιόλας ατομική έκθεση το 1939, παρουσιάζει μια ιδιότυπη πορεία στην ελληνική ζωγραφική σε μια απολύτως προσωπική υπερρεαλιστική τεχνική, θέτοντας τα θεμέλια του κυριότερου εκφραστή του σουρεαλισμού στην χώρα μας.

Το 1941 πολεμώντας στην πρώτη γραμμή του αλβανικού μετώπου, συλλαμβάνεται από τους Γερμανούς και οδηγείται σε στρατόπεδο συγκέντρωσης από όπου καταφέρνει να δραπετεύσει. Επηρεασμένος από αυτές τις τραυματικές μνήμες και εμπνεόμενος από τον ομώνυμο ήρωα της λατινικής Αμερικής γράφει το μνημειώδες ποίημα του «Μπολιβάρ».

Το έργο του περιλαμβάνει ακόμα μεταφράσεις, κριτικές, μελέτες και δοκίμια.
«Μην ομιλείτε στον οδηγό», «Τα κλειδοκύμβαλα της σιωπής», «7 Ποιήματα», «Στην κοιλάδα με τους ροδώνες», «Ελευσίς», «Ο Καραγκιόζης: Ένα ελληνικό θέατρο σκιών» κ ά

Οι εικαστικές του δε δημιουργίες εκτέθηκαν με επιτυχία τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε πολλές πόλεις του εξωτερικού, Νέα Υόρκη, Ρώμη, Οτάβα, Βρυξέλλες, Τορίνο.
Το 1954 συμμετείχε με 72 έργα του στην Μπιενάλε της Βενετίας, ως εκπρόσωπος της Ελλάδας.

Διετέλεσε καθηγητής στην Σχολή Καλών Τεχνών και στην Αρχιτεκτονική Σχολή. Ακόμα συνεργάστηκε με την αρχιτεκτονική ομάδα του Δημήτρη Πικιώνη στο υπουργείο Οικισμού και Ανοικοδομήσεως, στην σχεδίαση νέων κτηρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου