Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

1961: Κάνει πρεμιέρα η ταινία West Side Story


Βασίζεται στο επιτυχημένο μιούζικαλ των Μπερστάϊν-Λόρενς-Σαντχάϊμ, που ανέβηκε στο Μπροντγουέϊ το 1957. Η διάρκεια της είναι 145΄ σε σκηνοθεσία Τζερόμ Ρόμπινς και Ρόμπερτ Ουάϊζ που είχε σκηνοθετήσει και την θεατρική παράσταση.
Πρωταγωνιστούν η Νάταλι Γουντ (Μαρία), Ρίτσαρντ Μπέϊμερ (Τόνι), Ρίτα Μορένο και ο ελληνοαμερικανικός ηθοποιός Τζωρτζ Τσακίρις. Η ταινία θα θριαμβεύσει τόσο στα ταμεία όσο και στα Όσκαρ. Θα προταθεί για 11 Όσκαρ, θα κερδίζει 10 μεταξύ των οποίων και του Β΄ ανδρικού ρόλου, που απονέμεται στον Τζώρτζ Τσακίρις. Πρωτοποριακές για την εποχή, οι σκηνές χορού στην ταράτσα, το γυμναστήριο και στο γκαράζ, ενώ κλασσικά παραμένουν τα τραγούδια Maria και America. Η υπόθεση της ταινίας: Ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα, Τόνι και Μαρία αντίστοιχα, στην Νέα Υόρκη την δεκαετία του ’50, με φόντο δυο αντιμαχόμενες συμμορίες, τους λευκούς Αμερικανούς 2ης γενιάς, και τους πορτορικανούς μετανάστες

1918: Γεννήθηκε στην Χαλέπα των Χανίων, ο πολιτικός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

1920: Γεννήθηκε στην Αθήνα η ηθοποιός και πολιτικός Μελίνα (Μαρία Αμαλία ) Μερκούρη. Καταγόταν από σπουδαία οικογένεια πολιτικών. Παππούς της ήταν ο Δήμαρχος Αθηναίων Σπύρος Μερκούρης και πατέρας της ο Σταμάτης Μερκούρης, βουλευτής και υπουργός Δημοσίων Έργων.

1922: Ιδρύεται στο Λονδίνο το British Broadcasting Corporation το γνωστό BBC, μια από τις μεγαλύτερες ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις στον κόσμο.

1951: Ο αρχαιολόγος Γ. Μυλωνάς ανακοινώνει την ανακάλυψη στην περιοχή του Αγίου Κοσμά Αττικής, σημαντικού πρωτοελλαδικού οικισμού

1954: Ανακοινώνεται η δημιουργία του πρώτου τρανζίστορ

1976: Πέθανε σε ηλικία 70 ετών ο Γιώργος Τζαβέλας.
Ήταν απόγονος του οπλαρχηγού Λάμπρου Τζαβέλα. Διακρίθηκε σαν σκηνοθέτης, σεναριογράφος του ελληνικού κινηματογράφου θεατρικός συγγραφέας και στιχουργός. Ταινίες του «Ο μεθύστακας» (1950), «Κάλπικη λίρα» (1951), «Η Αγνή του λιμανιού» (1952), «Το σοφεράκι» (1953), «Ο ζηλιαρόγατος» (1955), «Η δε γυνή να φοβείται τον άνδρα».

1979: Η Σουηδική Ακαδημία αναγγέλλει την απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Έλληνα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη.

1981: To ΠΑΣΟΚ στην εξουσία
Ο Ανδρέας Παπανδρέου και το κόμμα του κερδίζουν τις βουλευτικές εκλογές με ποσοστό 48,06%, έναντι 35.86% της ΝΔ και 10,93% του ΚΚΕ. Ταυτόχρονα διεξάγονται και οι πρώτες ευρωεκλογές, με σημαντικά κέρδη για τα κόμματα της αριστεράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου