Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Σαν Σήμερα

Γεγονότα, Γεννήσεις, Θάνατοι

2010: Πέθανε ο Χάρης Πάτσης, παιδαγωγός, συγγραφέας εκδότης
Ίδρυσε τον ομώνυμο εκδοτικό οργανισμό, που εξέδωσε μεταξύ άλλων εκπαιδευτικών έργων, το «Λεξικό της Δημοτικής» καθώς και τη «Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια» σε 24 τόμους, που αργότερα επέκτεινε σε 36. Έτυχε τιμητικών διακρίσεων.

2009: Πέθανε η Έλλη Παππά, δημοσιογράφος, συγγραφέας και αγωνίστρια
Ήταν αδελφή της συγγραφέως Διδώς Σωτηρίου και σύντροφος του Νίκου Μπελογιάννη. Έργα της «Ο Πλάτωνας στην εποχή μας», «Σπουδή στο θέμα της ελευθερίας», «Το ημερολόγιο ενός φυλακισμένου», «Βίος και έργα της γάτας της Σοφής» κ ά.

2005: Πέθανε ο Αγαπητός Τσοπανάκης, φιλόλογος και γλωσσολόγος
 Υπήρξε πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών το 1998. Έργα του: «Ο δρόμος προς την δημοτική», «Αντί χρυσέων», «Προβλήματα της δημοτικής. Το τελικό –ν», «Νεοελληνική γραμματική» κ ά

1938: Η δημιουργία του νάιλον από την χημική βιομηχανία Du Pont
Το νάιλον είναι συνθετική υφάνσιμη  ύλη από πλαστικό υλικό που παρασκευάζεται από το μακρομοριακό σύμπλεγμα αδιπικού οξέως και εξαμεθυλενοδιαμίνης. Υπάρχει ευρεία γκάμα προϊόντων που το χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη.

1929: Εγκαινιάζεται από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το Φράγμα του Μαραθώνα.
Το φράγμα έχει ύψος 50 μέτρα στην βάση του και πλάτος 47, η χωρητικότητα του δε ως τον εγχειλιστήρα είναι 44.000.000 κυβικά μέτρα.

312: Ο Κωνσταντίνος Α΄ γιος της Αγίας Ελένης και  Αύγουστος του  ανατολικού ρωμαϊκού κράτους. στην εκστρατεία του εναντίον του Αύγουστου του δυτικού ρωμαϊκού κράτους,  Μαξέντιου και ενώ βάδιζε κατά της Ρώμης, αναφέρεται ότι είδε στον ουρανό ένα λαμπρό ακτινωτό σταυρό με τις λέξεις «Εν τούτω νίκα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου