Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Γαρίδες

Έχοντας  το μάτι μας…γαρίδα
Αναλύουμε το μικρούλι θαλασσινό

Η γαρίδα είναι ζώο της θάλασσας ή των λιμνών και ανήκει στα μαλακόστρακα και στην οικογένεια των αστακιδών. Λέγεται και καρίς ή καρίδα. Το σώμα της είναι άλλοτε μικρό και άλλοτε μεγαλύτερο και το κεφάλι της τριγωνικό με μακριές λεπτότατες κεραίες. Έχει 10 πόδια και  μακριά ουρά. Ποικιλίες της η γαρίδα η κοινή με σταχτί χρώμα και μεγάλη σε μέγεθος και η μεσογειακή, κόκκινη και πιο μικρή που την ονομάζουμε γάμπαρη.
Θρεπτικά στοιχεία
Το κρέας τους είναι γευστικό, ενώ είναι εξαιρετικά πλούσιες σε πρωτεΐνη, αλλά και χοληστερόλη, ενώ αντιθέτως έχουν ελάχιστα κεκορεσμένα λιπαρά. Περιέχουν  ακόμα ασβέστιο και σελήνιο
Αγορά, συντήρηση
Οι φρέσκες γαρίδες έχουν ευχάριστο άρωμα θάλασσας, είναι σφικτές, γυαλιστερές και  το κεφάλι τους είναι στητό στο σώμα. Ακόμα γλιστρούν εύκολα στα χέρια μας, ενώ όταν είναι αλλοιωμένες δίνουν την αίσθηση ζέστης, όταν βάλουμε το χέρι μας στο κιβώτιο που τις περιέχει. Καλό είναι να καταναλώνονται άμεσα και να μην μένουν στο ψυγείο πάνω από 1-2 ημέρες. Οι κατεψυγμένες προσφέρουν μεγαλύτερη διάρκεια συντήρησης.  
Μαγείρεμα
Συνήθως τρώγονται βραστές ή τηγανιτές, ταιριάζουν ωραία με ρύζι ή κριθαράκι, αλλά και με λαχανικά σε σαλάτες. Με τον ζωμό τους, όπου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το κεφάλι και τα πόδια τους όταν τις καθαρίσετε, νοστιμίζετε σούπες και μαγειρευτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου