Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Σπανάκι το δυναμωτικό

Μαθαίνουμε να τρώμε το σπανάκι
για να πάρουμε δύναμη σαν τον Ποπάι
αλλά να χορέψουμε και κανένα συρτάκι
σύμφωνα με το παιδικό τραγουδάκι…

Φυλλώδες πράσινο λαχανικό που ανήκει στην τάξη των καρυοφυλλώδη και στην οικογένεια των χηνοποδιοειδών. Είναι φυτό ποώδες μονοετές ή διετές. Το σπανάκι φαίνεται να έλκει την καταγωγή από την Ασία και καλλιεργείται κυρίως στην Ευρώπη και στην Βόρεια Αμερική. Στην Ελλάδα αναφέρεται από τα Βυζαντινά ακόμη χρόνια.
Θρεπτικά συστατικά
Μεγάλη η διατροφική του αξία, λόγω της περιεκτικότητά του σε σίδηρο, ιδανικό για όσους πάσχουν από αναιμία, ενώ αντιθέτως πρέπει να αποφεύγεται από όσους πάσχουν από υπέρταση. Ακόμα περιέχει χλωροφύλλη, β καροτένιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, ιώδιο, κάλιο και βιταμίνες Α, B, C, Ε και Κ.
Ποικιλίες και Μαγειρική
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες, στην Ελλάδα συνηθέστερες είναι το κοντό σπανάκι, το κοινό σπανάκι με πιο μακριά επιμήκη φύλλα και στελέχη και το πλατύφυλλο. Στην μαγειρική χρησιμοποιείται φρέσκο σε σαλάτες, μαγειρεμένο με κρέας, ψάρι, μακαρόνια, ρύζι και τέλος για την παρασκευή πιτών. Αποφεύγετε να το ξαναζεσταίνετε  καθώς σχηματίζονται τοξικές νιτρώσεις ουσίες.
Επιλογή, καθάρισμα, πλύσιμο
Επιλέγουμε κοντά και μικρά φυτά σπανακιού  με τρυφερά κοτσάνια καθώς όταν μεγαλώνει σκληραίνουν τα κοτσάνια. Τα φύλλα του να είναι τρυφερά και πράσινα, φρέσκα, όχι μαραμένα και κιτρινισμένα. Για να το καθαρίσουμε κόβουμε την ρίζα του, αφαιρούμε  τυχόν μαραμένα και κιτρινισμένα φύλλα. Την ριζούλα αυτή αν την φυτεύσετε φυτρώνει σπανάκι. Πλένετε το σπανάκι σε λεκάνη με μπόλικο νερό, που αλλάζετε πολλές φορές, καθώς βγάζει χώματα. Το νερό το χρησιμοποιούμε για το πότισμα των φυτών.
Συντήρηση
Μπορούμε εύκολα να διατηρήσουμε σπανάκι στην κατάψυξη για μεγάλο διάστημα. Το καθαρίζουμε, το πλένουμε, το στραγγίζουμε και το βάζουμε στην κατάψυξη σε πλαστικά σακουλάκια ή δοχεία. Εκτός από το φρέσκο σπανάκι που υπάρχει στην αγορά από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο, υπάρχει και κατεψυγμένο αλλά και κονσερβοποιημένο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου