Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Ας έχουμε το νου μας…

Να κρατάμε το μυαλό μας καθαρό
για να μην έχουμε τις μαύρες μας…

Ημέρα για την ψυχική υγεία η σημερινή και τα στοιχεία από τον  Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας προβληματίζουν, καθώς ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι υποφέρουν από ψυχικές διαταραχές. Αναλυτικότερα:
- Κατάθλιψη: Η πιο συχνή διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από την απώλεια ενδιαφέροντος και απόλαυσης των καθημερινών δραστηριοτήτων, ενώ συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως άχγος, χαμηλή αυτοεκτίμηση, διαταραχές ύπνου και διατροφής, απώλεια ερωτικής επιθυμίας, αρνητικές σκέψεις που αφορούν τον πάσχοντα και μπορούν να φτάσουν μέχρι αυτοκτονικούς ιδεασμούς.  
- Διπολική διαταραχή ή άλλως μανιοκατάθλιψη, χαρακτηριζόμενη από ακραίες καταθλιπτικές μεταπτώσεις που εναλλάσσονται με περιόδους υπερβολικής ευφορίας.
- Ιδεοαναγκαστική διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από μη ελεγχόμενες, αλλά επαναλαμβανόμενες σκέψεις ή λειτουργίες, που φτάνουν τα όρια της εμμονής και αφορούν την τάξη, την καθαριότητα, ή την τελετουργία διαφόρων δραστηριοτήτων.
- Φοβίες, συνήθως υπερβολικές που όμως μπορούν να επηρεάσουν και να περιορίσουν την ζωή του πάσχοντος. Οι πιο συνηθισμένες είναι κλειστοφοβία, αγοραφοβία, υψοφοβία, υποχονδρία, φοβίες για το σκοτάδι, τα αεροπλάνα, το αίμα, τα μικρόβια,  τα νοσοκομεία, για διάφορα ζώα σκύλο, γάτα, ποντίκια, έντομα κατσαρίδες, αράχνες  
- Διαταραχές ύπνου, που εμφανίζονται είτε με αϋπνία, που εμποδίζει την ξεκούραση του νου και του σώματος, είτε με υπνηλία που περιορίζει τις δραστηριότητες και επηρεάζει την καθημερινότητα του πάσχοντος.
- Σεξουαλικές διαταραχές, με πιο συχνές την απουσία ερωτικής επιθυμίας, την δυσκολία οργασμού και διαταραχές της στυτικής λειτουργίας για τους άνδρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου