Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Οστεοπόρωση

Με αφορμή την σημερινή ημέρα
ενημέρωσης για την οστεοπόρωση,
συμβουλές για να μείνουμε
γεροί… ως το κόκαλο

Η οστεοπόρωση είναι μια «σιωπηλή» πάθηση γιατί δεν εμφανίζει συμπτώματα, χαρακτηρίζεται δε από την βαθμιαία ελάττωση της περιεκτικότητας των οστών σε ασβέστιο, με αποτέλεσμα να χάνεται οστική μάζα, τα οστά να γίνονται εύθραυστα και ως εκ τούτου επιρρεπή στα κατάγματα.  Σύμφωνα με διεθνή στοιχεία, 1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 8 άνδρες θα υποστούν κάποιο κάταγμα, στον καρπό στη σπονδυλική στήλη ή στο ισχίο, που αποτελούν και την κύρια αιτία εμφάνισης της νόσου, μετά την ηλικία των 50 ετών.
Παράγοντες κινδύνου που βοηθούν στην εμφάνιση της νόσου
- Η πρόωρη εμμηνόπαυση
-  Η κληρονομική προδιάθεση (50-70 %)
-  Η ανεπαρκής πρόληψη ασβεστίου και βιταμίνης D.
-  Η λήψη ορισμένων φαρμάκων, όπως η κορτιζόνη.
-  Η καθιστική ζωή, η κατάχρηση οινοπνεύματος και το κάπνισμα.
-  Η ηλικία, καθώς η συχνότητά της αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας.
-  Οι χρόνιες ορμονικές διαταραχές και κάποιες ενδοκρινολογικές παθήσεις, όπως ο διαβήτης και οι παθήσεις του θυρεοειδούς.
Ενδείξεις που πρέπει να μας προβληματίσουν και να μας οδηγήσουν στον γιατρό
- Κάταγμα σπονδυλικής στήλης και άκρων
- Επίμονος πόνος στην πλάτη, στην μέση ή στην λεκάνη.
- Διαταραχές της περιόδου (αμηνόρροια) για μεγάλο χρονικό διάστημα
- Σημαντική ελάττωση του ύψους, και κύφωση σε μικρό χρονικό διάστημα.
- Απότομο και υπερβολικό χάσιμο βάρους, ειδικά αν είχατε λεπτό σκελετό και είστε γύρω στην ηλικία των 50 χρόνων.
Διάγνωση της οστεοπόρωσης
Η διάγνωση της νόσου γίνεται με μια απλή, ακίνδυνη, όσο και ανώδυνη εξέταση, σε ειδικά μηχανήματα που μετρούν την οστική πυκνότητα. Η τιμή της απόκλισης ονομάζεται T-score, ενώ το αποτέλεσμα της μέτρησης εκφράζεται με τρεις τρόπους: φυσιολογικό (0-1,0), οστεοπενία (1,0-2,5) και οστεοπόρωση (2,5 και πάνω).Η πρώτη μέτρηση της οστικής μάζας, πρέπει να γίνεται κατά την ηλικία των 45-50 ετών, ενώ η επανάληψή της καθορίζεται από το πρώτο αποτέλεσμα, την ηλικία αρχής της εμμηνόπαυσης και τέλος τις ενδείξεις για εμφάνιση της νόσου.
Κτίζοντας… γερά οστά
Οι ειδικοί τονίζουν, ότι όσον αφορά την γένεση της οστεοπόρωσης, η σωστή ανάπτυξη των οστών κατά την παιδική και την εφηβική ηλικία είναι καθοριστικός παράγων. Τα οστά μεγαλώνουν σε μέγεθος και δυναμώνουν κατά την παιδική ηλικία.
Η ποιότητα αλλά και η ποσότητα της οστικής μάζας που θα αποκτηθεί τότε, θα καθορίσει και την υγεία των οστών καθ' όλη την διάρκεια της ενήλικης ζωής μας.
Πρόληψη της οστεοπόρωσης
Το ασβέστιο, είναι το πιο γνωστό μέταλλο που βοηθά στην δημιουργία γερών οστών, αλλά και στην προστασία τους από την φθορά που προκαλεί ο χρόνος. Η καλύτερη πηγή ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Άλλες πηγές ασβεστίου είναι τα ψάρια, (ο σολομός, οι σαρδέλες), τα καρύδια, τα μπιζέλια, τα φασόλια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι) και τέλος η σόγια. Η βιταμίνη D είναι αναγκαία για την απορρόφηση του ασβεστίου. Η ηλιοφάνεια συμβάλλει στην σύνθεση της βιταμίνης D από τον οργανισμό, ενώ καλές πηγές της είναι τα αυγά, το μέλι, το συκώτι, το μουρουνέλαιο και τα γαλακτοκομικά. Σημαντική είναι η αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ, καφεΐνης και αλατιού, καθώς αυτά εμποδίζουν την απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά.
Γυμνάσου για τα οστά σου
Στην πρόληψη της οστεοπόρωσης συμβάλλει και η άσκηση, καθώς βοηθά στην αύξηση της οστικής πυκνότητας, επιβραδύνει το ρυθμό απώλειάς της, διορθώνει την στάση του σώματος, αυξάνει την ευκαμψία, βελτιώνει την κίνηση και την ισορροπία, μειώνοντας τον κίνδυνο πτώσης και τέλος αυξάνει την μυϊκή μάζα και δύναμη. Οι πλέον αποτελεσματικές ασκήσεις για την ενίσχυση του σκελετικού συστήματος είναι οι ασκήσεις με βάρη, το περπάτημα, ο χορός, το αερόμπικ και οι pilates.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου