Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Τραυλισμό

Το τραύλισμα (κεκεδισμός-βατταρισμός) αποτελεί
μια διαταραχή της φυσιολογικής ροής και του ρυθμού
της ομιλίας με επανάληψη ή παράταση λέξεων. 

Σύμφωνα με μελέτες αφορά ποσοστό 1% των παιδιών ιδίως αγόρια., ξεκινά δε στην προσχολική ηλικία, μεταξύ 2 και 4 ετών, ηλικία κατά την οποία το παιδί αναπτύσσει τον λόγο του και εδραιώνεται στην σχολική.
Αιτίες 
Σε μεγάλο ποσοστό αφορά κληρονομική προδιάθεση, ενώ αναφέρεται και τραυλισμός μετά από δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να βίωσε ένα παιδί όπως φόβος, τραυματικές εμπειρίες, σωματικές, συναισθηματικές ή ψυχολογικές. Ακόμα μπορεί να εμφανίζεται όταν το παιδί βρίσκεται μπροστά σε ακροατήριο και όχι όταν μιλά μόνο του, όταν τραγουδά, ή όταν παίζει λεκτικά.
Συμπτώματα
«Μπλοκάρισμα» της φωνής και αδυναμία του παιδιού να προφέρει κάποιο ήχο για μερικές στιγμές, αλλά και η ακούσια επανάληψη «κόλλημα», για λιγότερο ή περισσότερο χρόνο της πρώτης συλλαβής της λέξης. Σε πολλές περιπτώσεις εκτός της βραδυγλωσσίας στην ανάγκη της έκφρασης, εμφανίζονται έντονες κινήσεις στα χέρια, ή μορφασμοί στο πρόσωπο.
Αντιμετώπιση από τους γονείς
- Πρέπει να αποκτήσουν μια σωστή επικοινωνία με το παιδί, να του συμπαραστέκονται και να το βοηθούν εφ’ όσον τους το ζητήσει, να το επιβραβεύουν στις προσπάθειές του και να το προτρέπουν στην επικοινωνία και την κοινωνικότητα.
- Δεν πρέπει να το διακόπτουν, να το διορθώνουν, να το συμπληρώνουν ή και να αστειεύονται όταν μιλάει και να το κριτικάρουν χρησιμοποιώντας εκφράσεις, «δεν καταλαβαίνουμε τι λες», «σκέψου πριν μιλήσεις», ή «μίλα πιο αργά» κ ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου