Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

30/11/2014

Ανατολή ηλίου: 07:21
Δύση ηλίου: 17:06
Σελήνη: 8 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 6 Ημέρες

+Ανδρέου απ. του Πρωτόκλητου, Φρουμεντίου επ. Αιθιοπίας, Αλεξάνδρου
Γιορτάζουν: Ανδρέας, Ανδριάνα, Ανδρούλα

Απόστολος Ανδρέας

Καταγόταν από την Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας και ήταν αδελφός του Πέτρου. Τον Ιησού τον γνώρισε από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο και επειδή ήταν ο πρώτος που κλήθηκε για μαθητής Του, επονομάζεται και Πρωτόκλητος. Ίδρυσε την πρώτη εκκλησία στο Βυζάντιο και δίδαξε τον χριστιανισμό στην Βιθυνία, στον Πόντο, στη Θράκη, στην Ήπειρο, στην Μακεδονία και τελικά στην Αχαΐα. Συνελήφθη στην Πάτρα,  στα 80 του χρόνια, από  τον ανθύπατο Αιγεάτη και σταυρώθηκε σε σταυρό σε σχήμα Χ. Είναι πολιούχος της Πάτρας και η μνήμη του γιορτάζεται στις 30 Νοεμβρίου. 



Καιρός

Γενικά: Νεφώσεις με τοπικές βροχές στα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης κυρίως στα δυτικά και νότια. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και  θα κυμανθεί στα βόρεια από 08-16, στα δυτικά από 14-21, στα κεντρικά από 11-20, στα νότια από 14-22 και στα ανατολικά από 15-22 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες, με τοπικά περιορισμένη ορατότητα. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13-20 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα κυρίως τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10-14 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Δευτέρα 1/12
Στα δυτικά νεφώσεις παροδικά αυξημένες με  τοπικές βροχές και από το απόγευμα καταιγίδες κυρίως στα βορειοδυτικά. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα κεντρικά και βόρεια κυρίως, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης κυρίως στα δυτικά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 στο Αιγαίο τοπικά 6 και στο Ιόνιο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια κυρίως.     



Το καλάθι του Δεκεμβρίου

Ο μήνας που μας φέρνει την φρεσκάδα και τα αρώματα των χειμωνιάτικων λαχανικών και των φρούτων στο τραπέζι μας. Τα φρούτα της εποχής είναι τα αχλάδια, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα μανταρίνια, τα ακτινίδια, μπανάνες, μήλα, γκρέϊπ-φρουτ, αβοκάντο. Επίσης στην εποχή τους είναι τα κυδώνια, τα ρόδια και τα κάστανα. Από φρέσκα λαχανικά βρίσκουμε, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολα, πράσα και σέλινο, παντζάρια, καρώτα, κολοκύθες, ρόκα, χόρτα, ραδίκια, μυρώνια, καυκαλίθρες, ραπανάκια, ραντίτσιο, φρέσκα κρεμμυδάκια και τέλος αρωματικά μυρωδικά (άνηθο, μάραθο, μαϊντανό).Τα ψάρια στην καλύτερη τους εποχή καθώς από τώρα ξενερίζουν (έρχονται λόγω κρύου στα ρηχά νερά) και έχουμε, βραστόψαρα (σκορπίνες, πεσκανδρίτσες) φρέσκο τόνο, μπαρμπούνια, κουτσομούρες, σαρδέλα, ροφό, μπακαλιάρο, γαύρο, φαγκρί, σφυρίδα, θαλασσινά (γαρίδες καραβίδες, γυαλιστερές, στρείδια), καλαμάρια, χταπόδια.
Κρέατα, χοιρινό, γαλοπούλα, κουνέλι, κυνήγι, αγριογούρουνο.
Τώρα αρχίζει και η τυροκομική περίοδος οπότε έχουμε από φρέσκα τυριά, ανθότυρο, κοπανιστή, μυζήθρα και ξινομυζήθρα κ ά Ακόμα τα ώριμα τυριά, κασέρια, γραβιέρες, μετσοβολόνε, κεφαλοτύρια, λαδοτύρι, πρόβειο και κατσικίσιο γιαούρτι. Τέλος από τώρα και μέχρι τον Ιανουάριο –Φεβρουάριο μπορούμε να προμηθευτούμε το «λάδι της χρονιάς» όπως έλεγαν παλαιότερα και να φτιάξουμε τις δικές μας ελιές. 

Κοκκινιστό με ζυμαρικά

Υλικά
½ κιλό κρέας σε μερίδες, 4 κ σ ελαιόλαδο,  2 κ σ πελτέ, 2 κ σ βούτυρο, 300 γρ ζυμαρικά (μακαρόνια, λαζάνια, χυλοπίτες), αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζετε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Στραγγίζετε τα μακαρόνια, κρατάτε το νερό που τα βράσατε κατά μέρος και τους ρίχνετε το βούτυρο και  ανακατεύετε. Σοτάρετε το κρέας στο λάδι, προσθέτετε τον πελτέ, λίγο νερό από τα μακαρόνια, αλατοπιπερώνετε και τ’ αφήνετε να βράσει. Βάζετε σε πιατέλα τα ζυμαρικά και ρίχνετε από πάνω το κρέας με την σάλτσα του.

Βραστή σαλάτα λαχανικών

Υλικά
3-4 φύλλα λάχανο, 1 φέτα κίτρινη κολοκύθα, 1 μέτρια σελινόριζα, 1 μικρό φινόκιο, 2-3 πράσα, 2-3 καρώτα, 1 μικρό μπρόκολο, 1 μικρό κουνουπίδι, 2 κρεμμύδια, ½  κούπα ελαιόλαδο, χυμό από ένα λεμόνι, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζετε και πλένετε τα λαχανικά. Κόβετε το λάχανο, την κίτρινη κολοκύθα, την σελινόριζα  και το φινόκιο σε φέτες. Τα καρώτα και  τα πράσα σε ροδέλες, το μπρόκολο και το κουνουπίδι σε μπουκετάκια και τα κρεμμύδια στα 4.
Βάζετε τα λαχανικά σε κατσαρόλα, ρίχνετε λίγο νερό περιχύνετε  με το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού. Αλατοπιπερώνετε και βράζετε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

1900: Πέθανε ο Όσκαρ Ουάϊλντ, Ιρλανδός λογοτέχνης

Ο Oscar Fingal Wilde γεννήθηκε το 1854 στο Δουβλίνο και έζησε στο τέλος της βικτωριανής εποχής. Με την πρωτοτυπία του, την δεικτική του σάτιρα, αλλά και τις ερωτικές επιλογές του, προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση στην εποχή του. Ήρθε σε αντίθεση με την κρατούσα κατάσταση, διώχτηκε και καταδικάστηκε σε φυλάκιση και καταναγκαστικά έργα, κατά την περίοδο 1895-1897 για λόγους ηθικής. Πολλά από τα έργα του έχουν στοιχεία αυτοβιογραφικά και μάλιστα χρησιμοποιήθηκαν εναντίον του κατά την διάρκεια της δίκης του. Ανάμεσα στα έργα του περιλαμβάνονται: «Poems»(1881), «Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας και άλλα παραμύθια» «Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέϋ» (1891), «Η βεντάλια της λαίδης Ουίντερμηρ (1892), «Μια γυναίκα χωρίς σημασία» (1893), «Ένας ιδανικός σύζυγος» (1895), «Η μπαλάντα της φυλακής του Ρέντιγκ» (1898),  «De Profundis» (1905). Πέθανε στο Παρίσι, από μηνιγγίτιδα κατά την επικρατέστερη άποψη. Πριν πεθάνει ασπάστηκε τον καθολικισμό. 

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

29/11/2014

Ανατολή ηλίου: 07:20
Δύση ηλίου: 17:06
Σελήνη: Πρώτο Τέταρτο
Πανσέληνος: Σε 7 Ημέρες

Παραμόνου και 370 μαρτ., Φαίδρου μ., Διονυσίου επ. Κορίνθου
Γιορτάζει: Φαίδρα, Φαίδρος, Φιλουμένη, Φιλουμένος


Διονυσίου επισκόπου

Ο Διονύσιος έζησε τον 2ο αιώνα επί αυτοκράτορος Μάρκου Αυρηλίου. Ήταν άνδρας λόγιος, πολυμαθής και σαν επίσκοπος Κορίνθου, επικοινωνούσε με το ποίμνιο και άλλων εκκλησιών με επιστολές που χαρακτηρίσθηκαν θείες διδασκαλίες. Μαρτύρησε δια ξίφους.  

Καιρός

Γενικά: Τοπικές βροχές στα βορειοδυτικά από το απόγευμα. Αίθριος με νεφώσεις παροδικά αυξημένες στην υπόλοιπη χώρα. Περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης από την Αφρική στα δυτικά και νότια. Οι άνεμοι νότιοι νοτιοανατολικοί 3-5 και στο Ιόνιο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και  θα κυμανθεί στα βόρεια από 05-14, στα δυτικά από 12-19, στα κεντρικά από 10-18, στα νότια από 14-19 και στα ανατολικά από 15-20 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι νότιοι νοτιοδυτικοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 09-17 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών παροδικών βροχών. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα κυρίως τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 09-13 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Κυριακή 30/11
Νεφώσεις με τοπικές βροχές στα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης κυρίως στα δυτικά και νότια. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή. 

Λορέντζος Μαβίλης

Γεννήθηκε το 1860 στην Ιθάκη. Πολύ νέος ασχολήθηκε με την ποίηση και καλλιέργησε το λυρικό σονέτο. Η τεχνική του Μαβίλη είναι άμεμπτη, οι στίχοι του αρμονικοί και πλούσιοι σε εικόνες. Τα ποιήματά του διαπνέονται από κάποια μελαγχολία και απαισιοδοξία, είναι όμως γεμάτα φως και λαμπράδα, όταν εξυμνούν την Ελλάδα και τις φυσικές της καλλονές. Από τα ποιήματά του πασίγνωστα είναι τα σονέτα «Λήθη», «Ελιά», «Πατρίδα», «Ευθανασία», «Μνήμη», «Καλλιπάτειρα» κ ά. Ήταν ακόμα ικανός συνθέτης σκακιστικών προβλημάτων και πήρε μέρος σε πολλά τουρνουά σκακιού αποκτώντας διεθνή φήμη.
Η εμφάνισή του στα ελληνικά γράμματα συμπίπτει με τις ουσιώδεις κοινωνικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην νεότερη Ελλάδα, που τον επηρεάζουν τόσο στο ποιητικό του έργο, αφιερώνοντας το στην εξύμνηση της Ελλάδας, που την συνδέει άρρηκτα με την έννοια της ελευθερίας, όσο και στην προσωπική του ζωή. Φύση ορμητική και ενθουσιώδης, αποδεικνύοντας έμπρακτα την αγάπη του για την πατρίδα, συμμετείχε σε πολεμικές συρράξεις, όπου και έπεσε μαχόμενος το 1912.
Αποσπάσματα από ποιήματά του:
«Πατρίδα σαν τον ήλιο σου, ήλιος αλλού δεν λάμπει.
Α! πως στο φως σου λαχταρούν οι θάλασσες και οι κάμποι…»(Πατρίδα)

«Το πνεύμα παραδόθηκε στην ύλη
φτωχή σοδειά οι στίχοι κι εφέτο.
Μαράθηκε στους κάμπους τ’ ασφοδίλι.
που τ’ κοβα να πλέξω ένα σονέτο…»  (Μνήμη)

«Αρχόντισσα Ροδίτισσα πώς μπήκες;
Γυναίκες διώχνει μια συνήθεια αρχαία εδώθε.
-Έχω ένα ανίψι, τον Ευκλέα, τρία αδέλφια, γιο, πατέρα Ολυμπιονίκη…» (Καλλιπάτειρα)

«Καλότυχοι οι νεκροί που λησμονάνε την πίκρα της ζωής.
Όντας βυθίσει ο ήλιος και το σούρουπο ακολουθήσει,
μην τους κλαις, ο καημός σου όσος και αν ‘ναι…» (Λήθη)

 «Στην κουφάλα σου εφώλιασε μελίσσι,
γέρικη ελιά που γέρνεις
με την λίγη πρασινάδα που ακόμα σε τυλίγει…» (Ελιά)

1924: Πέθανε ο Ιταλός συνθέτης Ιάκωβος Πουτσίνι (Giacomo Puccini)

Γεννήθηκε στην πόλη Λούκα της  Ιταλίας το 1858 και καταγόταν από οικογένεια  μουσικών. Υπήρξε από τους δημιουργούς της λεγόμενης ρεαλιστικής ιταλικής τεχνοτροπίας της μουσικής. Σπούδασε  σύνθεση και εκκλησιαστικό όργανο στο Μουσικό Ινστιτούτο Πατσίνι και στο Ωδείο του Μιλάνου. Ακολούθησε την παράδοση του παλιού λυρικού θεάτρου κι έγραψε πολλά μελοδράματα, που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Τα σπουδαιότερα είναι: «Μανόν Λεσκό», «Έντγκαρ», «Μποέμ»,«Τόσκα», Μαντάμ Μπατερφάϊ», «Τρίπτυχο», «Τουραντό» που την άφησε μισοτελειωμένη κ ά Πέθανε στο Βέλγιο από επιπλοκές στην καρδιά κατά τη διάρκεια εγχείρησης.



Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

28/11/2014

Ανατολή ηλίου: 07:19
Δύση ηλίου: 17:07
Σελήνη: 6 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 8 Ημέρες

Στεφάνου Ομολ., Ειρηνάρχου μάρ., 15 μ. Τιβεριουπόλεως
Γιορτάζει: Ειρήναρχος

Στέφανος ο νέος ομολογητής

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Έλαβε μεγάλη μόρφωση και αναδείχθηκε ηγούμενος στο όρος του αγ. Αυξεντίου. Τασσόμενος κατά των αιρετικών εικονομάχων καταγγέλθηκε στον αυτοκράτορα Κοπρώνυμο, ο οποίος τον φυλάκισε, τον βασάνισε και τον σκότωσε δια λιθοβολισμού.

Καιρός

Γενικά: Τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Σταδιακή βελτίωση από το μεσημέρι. Οι άνεμοι ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3-5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και  θα κυμανθεί στα βόρεια από 04-13, στα δυτικά από 12-18, στα κεντρικά από 08-15, στα νότια από 12-18 και στα ανατολικά από 11-17 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με  τοπικές βροχές το πρωί.  Πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων. Οι άνεμοι ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10-15 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές κυρίως τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 07-12 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Σάββατο 29/11
Τοπικές βροχές στα δυτικά από το απόγευμα. Αίθριος με νεφώσεις παροδικά αυξημένες στην υπόλοιπη χώρα. Περιορισμένη ορατότητα στα ανατολικά ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης από την Αφρική στα δυτικά και νότια. Οι άνεμοι νότιοι νοτιοανατολικοί 3-5 και στο Ιόνιο 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. 


2011: «Έφυγε» ο Ντίνος Κατσουρίδης σκηνοθέτης, διευθυντής φωτογραφίας και μοντέρ

Γεννήθηκε το 1927 στη Λευκωσία της Κύπρου. Ήρθε στην Αθήνα και γράφτηκε στην ιατρική, την οποία παράτησε για να σπουδάσει κινηματογράφο στη σχολή Σταυράκου Ξεκίνησε την καριέρα του στην Φίνος Φιλμ ως διευθυντής φωτογραφίας και μοντέρ και από το 1960 περνάει στην σκηνοθεσία, με ταινίες όπως «Το αμαξάκι», «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο», «Έγκλημα στα παρασκήνια», «Kύριος Πτέραρχος», «Αλίμονο στους νέους», «Της Κακομοίρας», «Ήσυχες μέρες του Αυγούστου». Σημαντικό μέρος της δουλειάς του αποτελούν και οι ταινίες με τον Θανάση Βέγγο: «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;», «Ο Θανάσης στην χώρα της σφαλιάρας», «Ο φαλακρός μαθητής», «Ο παλαβός κόσμος του Θανάση» κ ά

2010: Έφυγε ο Γιώργος Φούντας το «σκληρό παλικάρι» του ελληνικού σινεμά

Γεννήθηκε το 1924 στο Μαυρολιθάρι Παρνασσίδος,  στην Φωκίδα. Για πολλά χρόνια ήταν ποδοσφαιριστής στην ΑΕΚ. Μετά από παρότρυνση του Γιώργου Τζαβέλα να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο, σπουδάζει υποκριτική στην Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Συμμετείχε σε πολλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, σε ρόλους δραματικούς συνήθως:  “Τα χειροκροτήματα”, “Μαγική πόλη”, “Ποτέ την Κυριακή”, “Τα κόκκινα Φανάρια”, “Αμέρικα Αμέρικα”, “Αλέξης Ζορμπάς”, “Πυρετός στην Άσφαλτο”, “17 Σφαίρες για έναν Άγγελο”, “Το κορίτσι της Μάνης», “Λεβέντες της Θάλασσας” κ ά. Χαρακτηριστική έμεινε η ατάκα του από την ταινία Στέλλα στην Μελίνα Μερκούρη: «Φύγε Στέλλα, κρατάω μαχαίρι!». Συμμετείχε ακόμα σε τηλεοπτικές σειρές: “Ο Χριστός ξανασταυρώνεται”, “Γαλήνη”, “Κούρσα του θανάτου”, “Γόβα στιλέτο”. Τιμήθηκε από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία του στις ταινίες  “Με την λάμψη στα μάτια” και “Πυρετός στην άσφαλτο” το 1966 και 1967 αντίστοιχα.



1937: Πέθανε ο Παύλος Νιρβάνας, λογοτέχνης

Το πραγματικό του όνομα ήταν Πέτρος Αποστολίδης, γεννήθηκε το 1866 στην Μαριούπολη της Ρωσίας  και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και υπηρέτησε ως γιατρός στο πολεμικό ναυτικό.
Μετά την αποστράτευσή του το 1922 με τον βαθμό του αρχιάτρου, ασχολήθηκε με την λογοτεχνία, που ήταν νεανικό του όνειρο. Συνεργάστηκε με διάφορες εφημερίδες, έγραψε χρονογραφήματα, μελέτες, ποιήματα, διηγήματα, μυθιστορήματα, θεατρικά έργα. Ένα μεγάλο μέρος του έργου του είναι αφιερωμένο στα παιδιά και πολλά από τα παιδικά του ποιήματα, έχουν συμπεριληφθεί σε σχολικά βιβλία. Έργα του: «Δάφνες», «Η φιλοσοφία του Νίτσε», «Το αγριολούλουδο», «Το έγκλημα του Ψυχικού», «Το χελιδόνι», «Το βιβλίο του κυρίου Ασόφου», «Η ζωή του δρόμου», «Γλωσσική αυτοβιογραφία», «Το συναξάρι του παπά-Παρθένη», «Παγά λαλέουσα». Το 1928 έγινε μέλος της Ακαδημίας. Πέθανε στο Μαρούσι από βρογχοπνευμονία.

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

27/11/2014

Ανατολή ηλίου: 07:18
Δύση ηλίου: 17:07
Σελήνη: 5 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 09 Ημέρες

Ιακώβου Πέρσου, Θεοδοσίου εν Τυρνόβω, Ναθαναήλ οσίου



Άγιος Ιάκωβος

Γεννήθηκε στην πόλη Βηθλαβά της Περσίας. Έζησε τον 4ο αιώνα όταν αυτοκράτορας ήταν ο Αρκάδιος. Ο βασιλιάς Ισδιγέργης τον έπεισε να απαρνηθεί την πίστη του, κατάλαβε όμως το λάθος του, μετανόησε και όταν ομολόγησε ότι ήταν χριστιανός, τον αποκεφάλισαν.


Ενημέρωση

24ωρη πανελλαδική απεργία έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
Στην απεργία συμμετέχουν:  Οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στις τράπεζες, οι εκπαιδευτικοί, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.  
- Λόγω της απεργίας ακινητοποιημένα θα είναι όλη την ημέρα τα τρένα και ο Προαστιακός
- Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν ο Ηλεκτρικός και το Μετρό από την έναρξη της κυκλοφορίας έως τις 10:00 και από τις 16:00 έως τη λήξη της κυκλοφορίας.
Το Μετρό θα τερματίζει στο σταθμό Δουκ. Πλακεντίας και δεν θα διεξάγεται η κυκλοφορία από και προς το αεροδρόμιο λόγω της απεργίας στον προαστιακό.
- Τα Τραμ δεν θα κυκλοφορούν από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09:00 και από τις 17:00 έως την λήξη της κυκλοφορίας.
- Τα Λεωφορεία και τα Τρόλεϊ δεν θα κυκλοφορήσουν από την έναρξη της βάρδιας έως 09:00 και από 21:00 έως την λήξη της βάρδιας
- Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στις 11.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ συγκέντρωση στην Ομόνοια έχει εξαγγείλει την ίδια ώρα το ΠΑΜΕ


Καιρός

Γενικά: Βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά.  Οι άνεμοι  μεταβλητοί 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 01-11, στα δυτικά από 08-18, στα κεντρικά από 06-13, στα νότια από 10-16 και στα ανατολικά από 11-16 βαθμούς Κελσίου. Παγετός νωρίς το πρωί στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Αττική
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με  ασθενείς τοπικές βροχές, με  ένταση από το απόγευμα και πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων την νύχτα Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 08-13 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά και βόρεια 2-4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές, και λίγα χιόνια στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 06-10 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Παρασκευή 28/11
Στην ανατολική Μακεδονία, Θράκη, νησιά ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές και πιθανότητα καταιγίδων στα δυτικά και νότια τις πρωινές ώρες. Σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα. Οι άνεμοι ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3-5 καις το Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

2011: «Έφυγε» ο Βαγγέλης Λειβαδάς, θεατρικός επιχειρηματίας

Ο Βαγγέλης Λειβαδάς γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε το 1958 την ενασχόληση του με τις θεατρικές παραγωγές, όπου πρωτοστάτησε στην Ελλάδα καλύπτοντας όλο το φάσμα του θεατρικού ρεπερτορίου από το αρχαίο ελληνικό θέατρο, το κλασσικό θέατρο, ως την επιθεώρηση, την οπερέτα και το μιούζικαλ. Από τις πλέον γνωστές παραστάσεις του: “Λυσιστράτη”, “Ερωτόκριτος”, “Οδύσσεια”, “Chicago” , “Hello dolly”, “Sweet charity”, “Creaze”, “Μάγκες και κούκλες”, κ.α. Στις περισσότερες από τις παραστάσεις του πρωταγωνιστούσε η σύζυγός του ηθοποιός Σμαρούλα Γιούλη.
Το τέλος του τραγικό, καθώς έχασε την ζωή του μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε στο σπίτι του στην Γλυφάδα.

1953: Πέθανε ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Ευγένιος Ο’ Νηλ

Ο Eugene ONeil γεννήθηκε το 1888 στην Νέα Υόρκη. Έγραψε πολλά θεατρικά έργα που μεταφράστηκαν σε πολλές ξένες και γνώρισαν παντού μεγάλες σκηνικές επιτυχίες. «Πόθοι κάτω από τις λεύκες», «Παράξενο ιντερμέτζο», «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα», «Πέρα από τον ορίζοντα», «Άννα Κρίστι», «Ο παγοπώλης ήρθε», «Το εκατομμύριο του Μάρκο Πόλο κ ά. Τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ και το 1963 πήρε το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

1895: Πέθανε ο Γάλλος συγγραφέας Αλέξανδρος Δουμάς Υιός

Γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου 1824 στο Παρίσι και ήταν γιος του Αλέξ. Δουμά Πατέρα. Σπούδασε στο Institution Goubaux και στο  College Bourbon. Το 1844 συνάντησε την Marie Duplessis που τον ενέπνευσε και έγραψε το μυθιστόρημα «Κυρία με τας καμελίας».Ασχολήθηκε ακόμα με το θέατρο και έγραψε πολλά δράματα, παρμένα από την ατομική και οικογενειακή του ζωή, όπως «Ο ημίκοσμος» κ ά που ξεχώρισαν για την χάρη τους και τα πλούσια συναισθήματα των ηρώων.

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

26/11/2014

Ανατολή ηλίου: 07:17
Δύση ηλίου: 17:07
Σελήνη: 4 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 10 Ημέρες

Στυλιανού Παφλαγόνος, Νίκωνος «Μετανοείτε», Γεωργίου Χίου, Αλυπίου
Γιορτάζουν: Στυλιανός, Στυλιανή, Στέλιος, Στέλλα, Στέργιος

Άγιος Στυλιανός

Καταγόταν από πολύ πλούσια και ευσεβή οικογένεια, όπου διδάχθηκε τις χριστιανικές αρετές. Μετά τον θάνατο των δικών του μοίρασε όλη του την περιουσία και κατέφυγε στην έρημο. Αγαπούσε πολύ τα παιδιά και ο Θεός του έδωσε το χάρισμα να τα θεραπεύει. Απεβίωσε ειρηνικά και το λείψανο του φυλασσόταν στην Παφλαγονία, πιθανόν και τόπο καταγωγής του. Θεωρείται προστάτης άγιος των παιδιών. 

Νίκων ο «Μετανοείτε»

Ήταν Έλληνας μοναχός από τον Πόντο και έζησε τον 10ο αιώνα. Επειδή στα κηρύγματά του σε πολλά μέρη της Ελλάδας, Κρήτη, Λακωνία, επαναλάμβανε την σύσταση «Μετανοείτε», του έδωσαν το όνομα αυτό. Η εκκλησία μας τον ανακήρυξε άγιο και γιορτάζει την μνήμη του στις 26 Νοεμβρίου.


Καιρός

Γενικά: Τοπικές βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Οι άνεμοι 3-6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 01-11, στα δυτικά από 04-18, στα κεντρικά από 05-13, στα νότια από 10-15 και στα ανατολικά από 11-16 βαθμούς Κελσίου. Παγετός τις πρωινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά.

Αττική
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών στα ανατολικά και βόρεια. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί  4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 08-13 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά και βόρεια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές, κυρίως μετά το μεσημέρι. Λίγα χιόνια στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 04-11 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Πέμπτη 27/11
Στα δυτικά νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις τοπικά αυξημένες  στα ηπειρωτικά με πρόσκαιρες βροχές. Επέκταση των φαινομένων από το απόγευμα στα ανατολικά. Λίγα χιόνια στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι  μεταβλητοί 3-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.  

«Καζαμπλάνκα»

Εβδομήντα δυο χρόνια από την πρεμιέρα της πιο δημοφιλούς, μέχρι σήμερα κινηματογραφικής ταινίας. Η “Cazablanca” το film noir των τριών Όσκαρ -διασκευασμένου σεναρίου, σκηνοθεσίας και καλύτερης ταινίας για το 1944- ήταν βασισμένο στο θεατρικό έργο των Μάρεϋ Μπάρνετ και Τζόαν Άλισον “Every body comes to Rick’s”.
Η δράση της ταινίας, βάσει του σεναρίου των αδελφών Julius και Philip Epstein και του Χάουαρντ Κοξ, μεταφέρεται από την Βιέννη στην κοσμοπολίτικη παραθαλάσσια πόλη του Μαρόκου, Καζαμπλάνκα. Το φιλμ έχει διάρκεια 102 λεπτά, είναι ασπρόμαυρο και γυρίστηκε στην αγγλική γλώσσα. Την σκηνοθεσία έκανε ο Μάικλ Κέρτιζ, την μουσική έγραψε ο Μαξ Στάϊνερ και το τραγούδι “As time goes by”ο Χέρμαν Χάπφελντ. Πρωταγωνιστούν Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ (Ρικ), Ίνγκριντ Μπέργκμαν (Ίλσα), Πόλ Χένριντ (Βίκτορ), Κλάουντ Ρέϊν, Πίτερ Λόρε, Κόρνταντ Βέϊτ
Τα γυρίσματα ξεκίνησαν στις 25 Μαΐου του 1942 και ολοκληρώθηκαν περίπου τρεις μήνες αργότερα. Τα περισσότερα πραγματοποιήθηκαν σε στούντιο και μόνο η σκηνή στο αεροδρόμιο ήταν σε φυσικό χώρο. Η πρεμιέρα έγινε στις 26 Νοεμβρίου του 1942, στο «Χόλυγουντ Θίατερ» της Νέας Υόρκης. Στην Ελλάδα έκανε πρεμιέρα στις 11 Οκτωβρίου του 1943.


Η υπόθεση της ταινίας: Η Καζαμπλάνκα κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου βρίσκεται υπό την επιρροή του Άξονα. Εκεί ο εξόριστος Αμερικανός Rick (Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ), που είναι ιδιοκτήτης του νυχτερινού κέντρου “Rick’s Café Americain”, ξανασυναντά την παλιά του αγάπη Ίλσα ( Ίγκριντ Μπέργκμαν), που όμως συνοδεύεται από τον σύζυγό της Βίκτωρα (Πόλ Χένριντ), καταζητούμενο των Ναζί, καθώς είναι ηγέτης της τσέχικης αντίστασης. Το ζευγάρι καταφεύγει στην βοήθεια του Ρικ, για να διαφύγει από την χώρα… η συνέχεια επί της οθόνης.
Παραλειπόμενα της ταινίας: Ο ρόλος του Ρικ είχε προταθεί πρώτα στον Ρόναλντ Ρέηγκαν (πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ) και ο ρόλος της Ίσλα στην Αν Σέρινταν και στην Χένρι Λαμάρ.
Το γνωστό φιλί μεταξύ των πρωταγωνιστών πρώην εραστών κατατάσσεται στα 10 καλύτερα της μεγάλης οθόνης.
Χαρακτηριστικές έχουν μείνει οι ατάκες: “Here’s looking at you, kid”, ‘Louis, I thing this is the beginning of a beautiful friendship”, “We ‘ll always have Paris”, “Play it Sam. Play it. As time goes by”, “Round up the usual suspects”.
Εντυπωσιακή η τραγουδιστική αντιπαράθεση ανάμεσα στην «Μασσαλιώτιδα» και την «Φρουρά του Ρήνου» και κλασσικά ρομαντικό το τραγούδι “As time goes by”.



Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

25/11/2014

Ανατολή ηλίου: 07:16
Δύση ηλίου: 17:08
Σελήνη: 3 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 11 Ημέρες

Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας εναντίον των Γυναικών

Αικατερίνης μεγαλ., Μερκουρίου μεγαλ.
Γιορτάζουν: Αικατερίνη, Κατερίνα, Κάτια, Μερκούριος, Μερκούρης

Αγία Αικατερίνη

Έζησε τον 4ο αιώνα, καταγόταν από την Αλεξάνδρεια από βασιλική οικογένεια. Ξεχώριζε για την εξαιρετική της μόρφωση, την ευγένεια του χαρακτήρα της και την ομορφιά της. Μετά την μελέτη του Ευαγγελίου, ασπάστηκε τον χριστιανισμό και άρχισε να τον  κηρύσσει φανερά, ακόμα και μπροστά στον Μαξέντιο, που διέταξε την σύλληψή της και τον αποκεφαλισμό της, όταν τον αποστόμωσε σε μια δημόσια συζήτηση με τα επιχειρήματα της.  Ανακηρύχθηκε αγία στην Ορθόδοξη και Καθολική εκκλησία και προστάτιδα των γραμμάτων. Η μνήμη της εορτάζεται στις 25 Νοεμβρίου.

Καιρός

Γενικά: Τοπικές βροχές στα ανατολικά. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, με γρήγορη εξασθένηση των φαινομένων. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 και  τοπικά στο Αιγαίο 6-7μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 00-11, στα δυτικά από 02-17, στα κεντρικά από 02-13, στα νότια από 11-16 και στα ανατολικά από 10-16 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά και βόρεια. Βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί  4-6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 09-13 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά και βόρεια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά και βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα.  Οι άνεμοι ανατολικοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 05-10 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Τετάρτη 26/11
Στη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με σποραδικές βροχές και καταιγίδες στα νοτιοδυτικά. Λίγα χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 και τοπικά στα νοτιοανατολικά 6-7 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Παγετός τις πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας εναντίον των Γυναικών

Το φαινόμενο της ντροπής
Στην σύγχρονη κοινωνία της τεχνολογίας, της εξέλιξης, της γνώσης και της ελευθερίας , η κακοποίηση και η βία ενάντια στην μάνα, την αδελφή, την σύζυγο, την κόρη και την φίλη, εξακολουθεί να είναι ένα μελανό σημείο ακραίων μορφών ανισότητας και βαριάς παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η ενδοοικογενειακή βία, η κακοποίηση, ο βιασμός, η σεξουαλική και ηθική παρενόχληση, ο εκφοβισμός, μερικά από τα πλοκάμια της μάστιγας της ντροπής, που βιώνουν εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο.
Το φαινόμενο της ντροπής πρέπει να εκλείψει με βοήθεια από όλους μας, πολίτες, φορείς και υπηρεσίες αλλά και από τα ίδια τα θύματα. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η σιωπή προστατεύει τον θύτη, ενώ η δημοσιοποίηση των μεμπτών πράξεων, τον αποδυναμώνει.

1940: Κάνει το κινηματογραφικό του ντεμπούτο ο Γούντι ο Τρυποκάρυδος

O Woody Woodpecer, ο  ατίθασος δρυοκολάπτης με το λοφίο, το εκνευριστικό γέλιο  και το ράμφος του που τρυπάει ότι βρεθεί μπροστά του, βγήκε από το πενάκι του καρτουνίστα Μπεν Χαρντγουέι, εμπνεόμενος από την περιπέτεια του Γουόλτερ Λάντς, ιδιοκτήτη των στούντιο που δούλευε ο Χαρντγουέι. Στα τέλη της δεκαετίας του ’30 , ο Λάντς με την σύζυγό του Γκρέϊσι, έκαναν τις διακοπές τους, με το τροχόσπιτό τους, στην λίμνη Σέργουντ της Καλιφόρνια. Ένας εκνευριστικός θόρυβος, από έναν δρυοκολάπτη που τρύπαγε με το ράμφος του το τροχόσπιτο, δεν τους άφηνε να ησυχάσουν. Η πρώτη ταινία που εμφανίζεται ο Γούντι  έχει τίτλο “Knock, Knock” και  κάνει πρεμιέρα στην μεγάλη οθόνη στις 25 Νοεμβρίου του 1940. Στα μέσα της δεκαετίας του ’50, μεταπηδά και στην μικρή οθόνη με τον τίτλο Woody Woodpecer Show, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Στην Ελλάδα προβαλλόταν  από την  ΕΡΤ στα μέσα της δεκαετίας του ’70.

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

24/11/2014

Ανατολή ηλίου: 07:15
Δύση ηλίου: 17:08
Σελήνη: 2 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 12 Ημέρες
48η Εβδομάδα

Κλήμεντος Ρώμης, Πέτρου Αλεξανδρείας, Νικοδήμου, Ερμογένους
Γιορτάζει: Κλήμης, Φλώρα



Άγιος Κλήμης

Καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια και σπούδασε πολλές επιστήμες. Διδάχθηκε από τον Απόστολο Παύλο και αναδείχθηκε επίσκοπος Ρώμης το 92. Για την χριστιανική δράση του συνελήφθη από τον Δομετιανό, που τον εξόρισε στην Χερσώνα. Εκεί υπέστη βασανιστήρια από τους ειδωλολάτρες και παρέδωσε το πνεύμα του όταν τον έριξαν στην θάλασσα.


Καιρός

Γενικά: Τοπικές βροχές στα ανατολικά κυρίως από το βράδυ. Λίγα χιόνια το βράδυ στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι βόρειοι 3-6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 02-13, στα δυτικά από 03-17, στα κεντρικά από 02-15, στα νότια από 10-16 και στα ανατολικά από 11-18 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες,  με πιθανότητα ασθενών βροχών στα βόρεια και ανατολικά. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 4-6 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 08-16 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά και βόρεια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές κυρίως από το βράδυ. Οι άνεμοι νοτιοανατολικοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 03-12 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Τρίτη 25/11
Στο Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά, τη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο, λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές από το απόγευμα στο νότιο Ιόνιο. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με σποραδικές βροχές. Λίγα χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Βαθμιαία βελτίωση από το μεσημέρι. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 και τοπικά στο Αιγαίο 7-8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Παγετός τις πρωινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά.  

Κρύο-κρύο, καιρός για δυο… κουβεντούλες

Ο χειμώνας αρχίζει να μας δείχνει τα δόντια του, εν μέσω όμως οικονομικής κρίσης και με τις τιμές των καυσίμων στα ύψη, μερικές συμβουλές για να ζεστάνουμε οικονομικά το σπίτι μας για να μην τρίξουν και τα δικά μας δόντια και η τσέπη μας
Κατανάλωση
Εξαερώνετε συχνά τα σώματα του καλοριφέρ, καθώς ο αέρας που υπάρχει μέσα εμποδίζει την ροή του ζεστού νερού και φυσικά την θερμότητα.
Αν χρησιμοποιείτε ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα ή κλιματιστικά, φροντίστε να ενημερωθείτε για την ενεργειακή κατανάλωση τους και εφαρμόστε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή τους. Ανεξέλεγκτη χρήση τους θα ανεβάσει το κόστος του ρεύματος. Ανάβετε την ηλεκτρική συσκευή μόνο όταν είστε στο δωμάτιο, με πόρτες και παράθυρα κλειστά.
Αξιοποιείστε την ηλιακή ενέργεια για να θερμάνετε τον χώρο σας. Τις ηλιόλουστες χειμωνιάτικες μέρες, τραβήξτε τις κουρτίνες και αφήνετε τον ήλιο να μπαίνει μέσα από τζαμαρίες και παράθυρα.
Ρύθμιση της θερμοκρασίας
Ρυθμίστε τον θερμοστάτη στους 19-20 βαθμούς Κελσίου. Όταν βγαίνετε από το σπίτι και δεν κλείνεται τελείως την θέρμανση, (εκτός αν πρόκειται να απουσιάσετε πολλές ημέρες) ρυθμίστε τον θερμοστάτη στους 16 βαθμούς Κελσίου, καθώς η κατανάλωση του καυσίμου είναι μεγαλύτερη όταν πρόκειται να ξαναζεσταθεί ένας κρύος χώρος.
Αν δεν έχετε αυτόνομη θέρμανση, προγραμματίστε σωστά με τον διαχειριστή τις ώρες λειτουργίας του καλοριφέρ, αλλά και την θερμοκρασία.
Αερισμός
Αερίζεται επαρκώς και καθημερινώς το σπίτι σας. Καλύτερες ώρες αερισμού είναι οι μεσημεριανές, καθώς η εξωτερική θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη και δεν θα έχετε μεγάλη απώλεια στην θέρμανση. Επίσης προτιμότερα παράθυρα για να ανοίγετε είναι αυτά που βλέπουν προς τον νότο. Μην αφήνετε τα θερμαντικά σώματα αναμμένα και ταυτόχρονα ανοιχτά τα παράθυρα ή τις πόρτες. Καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα καυσίμου ή ρεύματος για να ζεστάνουν τον χώρο.
Απόδοση
Για να κρατάτε περισσότερη ζέστη στο σπίτι, τις βραδινές ώρες κλείνετε τα παντζούρια και τις κουρτίνες, που είναι προτιμότερο να είναι από χοντρό ύφασμα, αλλά και τις εσωτερικές πόρτες για να ζεσταίνεται καλύτερα κάθε ένα δωμάτιο.
Μην σκεπάζετε τα σώματα καλοριφέρ ή στεγνώνετε ρούχα απάνω τους. Επίσης μην τοποθετείται μπροστά τους ή δίπλα τους έπιπλα ή αντικείμενα που εμποδίζουν την ροή του ζεστού αέρα. Για μεγαλύτερη απόδοση μπορείτε να τοποθετήσετε στο πίσω μέρος των σωμάτων (στο κενό με τον τοίχο) ειδικές θερμομονωτικές πλάκες που διαχέουν την θερμότητα στον χώρο. Η τοποθέτηση χαλιών ή μοκετών στο δάπεδο θα δημιουργήσει μια πρόσθετη θερμομόνωση. Τέλος είναι προτιμότερο να φορέσετε ένα πιο ζεστό ρούχο και να ρυθμίσετε λίγο χαμηλότερα την θερμοκρασία καθώς χαμηλώνοντας τον θερμοστάτη κατά ένα βαθμό, μειώνετε έως και 10% τον λογαριασμό σας.

1859: Ο Κάρολος Δαρβίνος δημοσιεύει το έργο του «Η καταγωγή των ειδών»

Ήταν Άγγλος φυσιοδίφης και γεννήθηκε το 1809. Συμπλήρωσε τις σπουδές του και πήρε μέρος σε μια μεγάλη εξερευνητική αποστολή, διαρκείας πέντε ετών στο Νότιο Ημισφαίριο. Εκεί έκανε πολλές παρατηρήσεις σε ζώα και φυτά  της Νοτίου Αμερικής και των νησιών του Νοτίου Ειρηνικού και Ατλαντικού Ωκεανού. Έγραψε πολλά έργα και είναι ο πατέρας της θεωρίας, ότι τα σημερινά γένη των ζωντανών οργανισμών σχηματίστηκαν σιγά-σιγά με την εξέλιξη προσαρμοζόμενα στο περιβάλλον. Η θεωρία του έχει το όνομα Δαρβινισμός και την εξέθεσε στο σύγγραμμά του «Περί γεννήσεως των ειδών» το οποίο πρωτοδημοσίευσε στις 24 Νοεμβρίου του 1859. Η θεωρία του δημιούργησε πολλές αντιρρήσεις. Πολλοί άλλοι φυσιοδίφες την αντέκρουσαν ή και την τροποποίησαν.   

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

23/11/2014

Ανατολή ηλίου: 07:14
Δύση ηλίου: 17:09
Σελήνη: 1 Ημέρας
Πανσέληνος: Σε 13 Ημέρες

+ Θ΄ΛΟΥΚΑ
Αμφιλοχίου, Αλεξάνδρου, Γρηγορίου, Διονυσίου, Μερόπης μαρτ., Σισινίου ομ. 
Γιορτάζουν: Αμφιλόχιος, Μερόπη 

Άγιος Αμφιλόχιος

Καταγόταν από την Καππαδοκία και έζησε την εποχή του Μεγάλου Βασιλείου, με τον οποίο ήταν και φίλος. Είχε μεγάλη μόρφωση και με την ευσέβεια και  την σοφία του αναδείχθηκε σε επίσκοπο Ικονίου. Το ηθικό κύρος του, αλλά και ο λόγος της αληθείας του, του επέτρεπαν την επέμβαση και σε κοντινές εκκλησίες. Έλαβε μέρος στην Β΄ Οικουμενική Σύνοδο στην Κων/πολη, όπου διέπρεψε. Αξιολογότατο και το συγγραφικό του έργο, καθώς συνέταξε λόγους για την Ορθοδοξία. Πέθανε ειρηνικά το 394 μ Χ. Η μνήμη του τιμάται στις 23 Νοεμβρίου.

Καιρός

Γενικά: Ασθενείς τοπικές βροχές στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Γενικά αίθριος στην υπόλοιπη χώρα. Οι άνεμοι βόρειοι 3-6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 01-14, στα δυτικά από 07-19, στα κεντρικά από 03-16, στα νότια από 12-17 και στα ανατολικά από 12-18 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα βόρεια και ανατολικά, με πιθανότητα ασθενών βροχών. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10-15 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά και βόρεια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 03-13 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Δευτέρα 24/11
Στη δυτική Ελλάδα αρχικά αίθριος με νεφώσεις παροδικά αυξημένες από το απόγευμα, με τοπικές βροχές στα νότια. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις τοπικά αυξημένες με παροδικές βροχές  και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες στο Αιγαίο, που βαθμιαία θα επεκταθούν νοτιότερα. Λίγα χιόνια το βράδυ στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 3-6 και τοπικά στο Αιγαίο 7-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση από τα βόρεια.   

Σπανάκι το δυναμωτικό

Φυλλώδες πράσινο λαχανικό που ανήκει στην τάξη των καρυοφυλλώδη και στην οικογένεια των χηνοποδιοειδών. Είναι φυτό ποώδες μονοετές ή διετές.
Θρεπτικά συστατικά Μεγάλη η διατροφική του αξία, λόγω της περιεκτικότητά του σε σίδηρο, χλωροφύλλη, ιώδιο, βιταμίνες Α και Β,  β καροτένιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, ιώδιο, κάλιο και βιταμίνες Α, B, C, Ε και Κ.
Επιλογή, καθάρισμα, πλύσιμο Επιλέγουμε κοντά και μικρά φυτά σπανακιού  με τρυφερά κοτσάνια καθώς όταν μεγαλώνει σκληραίνουν τα κοτσάνια. Τα φύλλα του να είναι τρυφερά και πράσινα, φρέσκα, όχι μαραμένα και κιτρινισμένα. Για να το καθαρίσουμε κόβουμε την ρίζα του, αφαιρούμε  τυχόν μαραμένα και κιτρινισμένα φύλλα. Πλένετε το σπανάκι σε λεκάνη με μπόλικο νερό, που αλλάζετε πολλές φορές, καθώς βγάζει χώματα.
Συντήρηση: Στο ψυγείο διατηρείται 2-3 ημέρες, ενώ στην κατάψυξη καθαρισμένο, πλυμμένο και στραγγισμένο, σε πλαστικά σακουλάκια ή δοχεία διατηρείται για μεγάλο διάστημα.
Μαγειρική Υπάρχουν πολλές ποικιλίες, στην Ελλάδα συνηθέστερες είναι το κοντό σπανάκι, το κοινό σπανάκι με πιο μακριά επιμήκη φύλλα και στελέχη και το πλατύφυλλο. Στην μαγειρική χρησιμοποιείται φρέσκο σε σαλάτες, μαγειρεμένο με κρέας, ψάρι, μακαρόνια, ρύζι και τέλος για την παρασκευή πιτών.

Σπανακόπιτα

Ένα πατροπαράδοτο πιάτο με πολύ εύκολη παρασκευή, που αποτελεί ένα πλήρες και ισορροπημένο γεύμα
Υλικά
1 κιλό σπανάκι, 5-6 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 2 κούπες φέτα θρυμματισμένη, 2 φύλλα σφολιάτας, άνηθο και μάραθο ψιλοκομμένο, 1 κούπα λάδι, 1 αυγό, αλάτι πιπέρι, λίγο γάλα.
Εκτέλεση
Αλατίζετε το σπανάκι και το στύβετε. Το βάζετε σ’ ένα μπολ , προσθέτετε το λάδι, το αυγό, το τυρί, τον άνηθο, το μάραθο, τα κρεμμυδάκια. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε τα υλικά. Λαδώνετε ένα ταψί και στρώνετε το ένα φύλλο σφολιάτας. Αδειάζετε την γέμιση, σκεπάζετε με το άλλο φύλλο και αλείφετε με το γάλα. Χαράζετε την σπανακόπιτα και ψήνετε σε μέτριο φούρνο για μισή ώρα περίπου.


Σπανακόρυζο

Υλικά
1 κιλό σπανάκι φρέσκο ή κατεψυγμένο, 1 πράσο και 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένα, 1 κούπα ρύζι, 1 κούπα λάδι, 2 κ σ πελτέ, αλάτι, πιπέρι.
Εκτέλεση
Τσιγαρίζετε στο λάδι το πράσο και κρεμμύδι, ρίχνετε το σπανάκι και το αφήνετε για λίγο να γιαχνιστεί. Προσθέτετε το ρύζι, τον πελτέ, αλάτι, πιπέρι και λίγο νερό. Αφήνετε να βράσει για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να πιει τα υγρά.

1996: Η Ειρήνη Σκλήβα στέφεται Μις Υφήλιος

Η δεκαοκτάχρονη Ειρήνη Σκλήβα, με τον τίτλο της Μις Ελλάς τον Ελληνικών καλλιστείων, πηγαίνει στο μακρινό Μπαγκαλόρ της Ινδίας για τον διαγωνισμό Μις Υφήλιος. Ανάμεσα σε 87 καλλονές από όλη την υφήλιο η μελαχρινή ομορφιά της εντυπωσιάζει τους κριτές που την αναδεικνύουν ως την ωραιότερη γυναίκα για το 1996, απονέμοντας  της, τον κορυφαίο τίτλο της Μις Υφηλίου.
Είναι η δεύτερη φορά που μια Ελληνίδα αναδεικνύεται η ομορφότερη γυναίκα στον κόσμο. Το 1964 τον επίζηλο τίτλο είχε κατακτήσει  η Κορίνα Τσοπέη



1995: Πέθανε ο Λουί Μαλ, Γάλλος σκηνοθέτης

Γεννήθηκε στην Γαλλία το 1932. Σπούδασε κοινωνικές επιστήμες και κινηματογράφο. Ξεκίνησε την καριέρα του ως βοηθός του Ρομπέρ Μπρεσσόν και αργότερα ως υποβρύχιος κινηματογραφιστής του Ζαν Υβ Κουστώ στο «Καλυψώ». Θεωρείτε εκπρόσωπος του γαλλικού νέου κύματος, ενώ υπήρξε ο πρώτος που σκηνοθέτησε ερωτική ταινία του σινεμά το 1958 τους «Εραστές», προκαλώντας μεγάλη αντίδραση. Άλλες ταινίες: «Ασανσέρ για δολοφόνους», «Ο κλέφτης», «Η κουκλίτσα της Νέας Ορλεάνης», «Η φλόγα που τρεμοσβήνει», «Ο Μιλού τον Μάη».

1978: Πέθανε ο Αντρέ Μαλρώ, Γάλλος συγγραφέας και πολιτικός

Γεννήθηκε το 1901 στο Παρίσι. Αριστερών πεποιθήσεων Συμμετείχε σε πολεμικές συρράξεις (Κίνα, Ισπανία, Γαλλία), ενώ διετέλεσε  υπουργός Πληροφοριών και Πολιτισμού. Ανάμεσα στα έργα του ξεχωρίζουν: «Χάρτινα φεγγάρια», «Ελπίδα», «Το αλλόκοτο βασίλειο», «Ανθρώπινη μοίρα», «Φωνή της σιωπής», «Κατακτητές» κ ά.



Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

22/11/2014

Ανατολή ηλίου: 07:13
Δύση ηλίου: 17:09
Νέα Σελήνη
Πανσέληνος: Σε 14 Ημέρες

Αρχίππου, Φιλήμονος,  Ονησίμου απ., Απφίας, Κιλικίας, Καλλίστου
Γιορτάζουν: Φιλήμων, Φιλουμένη

Άγιος Φιλήμων και οι συν αυτώ

Ο Φιλήμων μαζί με την σύζυγο του Απφία  γνώρισαν τον χριστιανισμό από τον Απόστολο Παύλο όταν επισκέφτηκε την πόλη τους Κολλοσούς  και έγιναν θερμοί υποστηρικτές του, αναπτύσσοντας μεγάλη φιλανθρωπική δράση, αλλά και βοηθώντας στην διάδοση του χριστιανισμού. Ο Άρχιππος πιθανολογείται ότι ήταν συγγενής τους, ίσως και γιος τους  και ο Ονήσιμος υπηρέτης τους. Όλοι υπέστησαν βασανιστήρια και πέθαναν μαρτυρικά.

Εκδηλώσεις

- 22/11: Μια μοναδική βραδιά σε μια αναβίωση των πάρτι της δεκαετίας των ‘60 και ’70 με πολύ χορό, Rock & Roll και μπλουζ. Είσοδος ελεύθερη
- 23 & 24/11: Διήμερη Διαδημοτική Συναυλία Μικτής Χορωδίας Αμαρουσίου και Χορωδιών Όμορων Δήμων (Πεύκης-Λυκόβρυσης,  Ηρακλείου, Κηφισιάς-Ν. Ερυθραίας Εκάλης, Πεντέλης, Μεταμόρφωσης  Βριλησσίων), αφιερωμένη στο ελληνικό έντεχνο τραγούδι. Είσοδος ελεύθερη
Χώρος εκδηλώσεων: Αμφιθέατρο Υπουργείου Υγείας (Λεωφ. Κηφισίας 39, Μαρούσι, δίπλα στην HELEXPO).Ώρα έναρξης: 20:00 Δωρεάν μεταφορά στο χώρο των εκδηλώσεων με λεωφορεία της Δημοτικής Συγκοινωνίας από το σταθμό του Η.Σ.Α.Π Αμαρουσίου. Ώρα αναχώρησης: 19:20 & 19:40 Επιστροφή από Αμφιθέατρο Υπουργείου Υγείας μετά το πέρας κάθε εκδήλωσης.


Καιρός

Γενικά: Στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 05-14, στα δυτικά από 07-18, στα κεντρικά από 06-17, στα νότια από 12-18 και στα ανατολικά από 15-18 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις στα βόρεια και ανατολικά μετά το μεσημέρι.. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10-16 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Γενικά αίθριος Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 4-5 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 09-14 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Κυριακή 23/11
Στη Χαλκιδική, ανατολική Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Σποράδες, Εύβοια, Κυκλάδες και Κρήτη, λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών. Γενικά αίθριος στην υπόλοιπη χώρα. Οι άνεμοι βόρειοι 3-6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή. 

2011: Πέθανε ο Αργύρης Κουνάδης, συνθέτης, πιανίστας και αρχιμουσικός

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1924 και σπούδασε στην Ελλάδα σε διακεκριμένους δάσκαλους πιάνο, θεωρητικά και σύνθεση. Συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία στην Γερμανία στην Ανώτατη Μουσική Σχολή του Φράιμπουργκ, όπου αργότερα διετέλεσε και καθηγητής. Έγραψε πολλά είδη κλασσικής μουσικής όπως μουσική δωματίου, “Το Χορικό” για συμφωνική ορχήστρα, “Tα Ετεροφωνικά ιδιόμελα” για συμφωνική επίσης ορχήστρα, Κουϊντέτο για πνευστά, Κουαρτέτο για έγχορδα,  μουσική για όπερες “Το λαστιχένιο φέρετρο”, “Τα μαγεμένα αναλόγια”, “Απόδραση”, “Τειρεσίας”, “Βάκχαι”,  μουσική για τραγούδια:  «Όρτσα τα πανιά» «Στη πλατεία Αβησσυνίας» «Do you like the Greece», αλλά και μουσική για θέατρο και κινηματογράφο “Ουρανός”, “Το κορίτσι με τα μαύρα”, “Τζο ο τρομερός”, “Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται” κ ά

2007: Πέθανε ο Μορίς Μπεζάρ χορογράφος, χορευτής

Ο Maurice-Jean Berger όπως ήταν το πραγματικό του όνομα γεννήθηκε το 1927 στην Μασσαλία. Ασχολήθηκε από μικρός με το χορό, μετά από προτροπή του γιατρού του για να δυναμώσει το σώμα του και θεωρείται από τους ιδρυτές του σύγχρονου χορού με περισσότερες από 200 χορογραφίες (σινεμά, θέατρο, όπερα) μερικές από τις οποίες χόρεψε και ο ίδιος. Αγαπούσε πολύ την Ελλάδα, είχε δώσει πολλές παραστάσεις, είχε φίλους και είχε συνεργαστεί με τους Μ. Θεοδωράκη και τον Μ. Χατζιδάκι. Εργάστηκε ιδρύοντας σχολές χορού στο Λονδίνο, στην Σουηδία, στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες και από το 1987 και μέχρι το θάνατό του στην Ελβετία.

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

21/11/2014

Ανατολή ηλίου: 07:12
Δύση ηλίου: 17:10
Σελήνη: 29 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 15 Ημέρες

Ημέρα Τηλεόρασης
Ημέρα Χαιρετισμού
Ημέρα Ενόπλων Δυνάμεων

+ Τα Εισόδια της Υπεραγίας Θεοτόκου
Γιορτάζουν: Δέσποινα, Μαρία, Μάριος, Μαριέτα