Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Ημέρα ύπνου

Ύπνος είναι η φυσιολογική κατάσταση του ατόμου, κατά την οποία καταργείται τελείως η θεληματική ενέργεια του εγκεφάλου, ενώ αναστέλλονται οι ψυχικές λειτουργίες. Ο ύπνος είναι μια φυσιολογική ανάγκη του οργανισμού, που συμβάλει στην υγεία, στην ευεξία, αλλά και στην επίδοσή μας. Η διάρκεια του ύπνου διαφέρει από άτομο σε άτομο, ενώ ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, το επάγγελμα, αλλά και τον τρόπο ζωής του κάθε ατόμου. Υπολογίζεται ότι 8 ώρες ύπνου το εικοσιτετράωρο είναι ο σωστός μέσος όρος. Τα παιδιά έχουν ανάγκη περισσότερων ωρών ύπνου, από ότι οι ενήλικες. Τα τελευταία χρόνια βάσει ερευνών, κοιμόμαστε λιγότερες ώρες από ότι στο παρελθόν. Η έλλειψη ύπνου συνδέεται με αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης διαφόρων παθήσεων, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και ο καρκίνος, αλλά ακόμα και ψυχικών διαταραχών, κατάθλιψη κ ά.
Συμβουλές για καλό, ήρεμο και επαρκή ύπνο
- Ακολουθούμε και σεβόμαστε το βιολογικό μας ρολόι. Προσπαθούμε να ξυπνάμε και να κοιμόμαστε πάντα την ίδια ώρα κάθε μέρα, με ελάχιστες παρεκκλίσεις.
- Προσπαθούμε το υπνοδωμάτιο να είναι απαλλαγμένο εσωτερικών και εξωτερικών θορύβων.
- Επιλέγουμε ένα άνετο κρεβάτι, με αναπαυτικό στρώμα και μαξιλάρι
- Δημιουργούμε την κατάλληλη ατμόσφαιρα στο υπνοδωμάτιο. Αερίζουμε τον χώρο πριν τον ύπνο, απομακρύνουμε λουλούδια ή φυτά, σκοτεινιάζουμε τον χώρο, κλείνοντας παράθυρα ή φώτα.
- Αποφεύγουμε λιπαρά, πικάντικα φαγητά, κατά το δείπνο, που πρέπει να είναι τουλάχιστον 3 ώρες πριν κοιμηθούμε.
- Ακόμα αποφεύγουμε την νικοτίνη, την καφεΐνη και το αλκοόλ το βράδυ, καθώς είναι διεγερτικές ουσίες και διαταράσσουν τον ύπνο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου