Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

2011: Πέθανε ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, θεατρικός συγγραφέας και δημοσιογράφος

Γεννήθηκε στη Νάξο το 1921. Το 1935 εγκαθίστανται οικογενειακώς στην Νίκαια. Κατά την διάρκεια της κατοχής, συμμετέχοντας στην αντίσταση, συλλαμβάνεται από τους Γερμανούς και οδηγήθηκε και κρατήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν. Γυρίζοντας στην Αθήνα μετά την απελευθέρωση του το 1945 άρχισε να γράφει θεατρικά έργα όταν  δεν τον δέχθηκαν στις εισαγωγικές εξετάσεις της δραματικής σχολής του Θεάτρου Τέχνης. Πολυγραφότατος, συνέγραψε θεατρικά έργα, σενάρια κινηματογραφικών ταινιών, στίχους τραγουδιών, ενώ αρθρογραφούσε στις εφημερίδες «Ελευθερία», «Ανένδοτος» και «Νέα». Επίσης συνεργάστηκε με ραδιοφωνικούς σταθμούς, διασκευάζοντας θεατρικά έργα. Ακόμα διετέλεσε  καθηγητής της Δραματικής Σχολής του Κάρολου Κουν, ενώ υπήρξε και μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.
Θεατρικά έργα:  «Ο Χορός πάνω στα στάχια», «Έβδομη μέρα της δημιουργίας», «Η Αυλή των θαυμάτων», «Ηλικία της νύχτας», «Παραμύθι χωρίς όνομα», «Γειτονιά των Αγγέλων», «Βίβα Ασπασία», «Οδυσσέα γύρισε σπίτι», «Αποικία των τιμωρημένων», «Το μεγάλο μας τσίρκο», «Ο εχθρός λαός», «Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού», «Γράμμα στον Ορέστη», «Ο δείπνος», «Στη χώρα του Ίψεν», «Το κουκί και το ρεβίθι», «Μια κωμωδία», «Πρόσωπα για βιολί και ορχήστρα» κ ά.
Σενάρια ταινιών: «Στέλλα» σε σκηνοθεσία  Μιχάλη Κακογιάννη, «Ο Δράκος» και «Το ποτάμι»  Νίκου Κούνδουρου,  «Κορίτσια στον Ήλιο»  Βασίλη Γεωργιάδη, «Το αμαξάκι»  Ντίνου Δημόπουλου, «Αρπαγή της Περσεφόνης» Γρηγ. Γρηγορίου, «Το Κανόνι και το αηδόνι» και «Η Χιονάτη και τα Εφτά γεροντοπαλίκαρα» σε δική του σκηνοθεσία.   Έγραψε ακόμα στίχους που έγιναν  τραγούδια από τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Γιάννη Σπανό και τον Νίκο Μαμαγκάκη. «Παραμύθι χωρίς όνομα»», «Μαουτχάουζεν»,  «Ο κύκλος με την κιμωλία» κ ά. Τέλος, έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Μαουτχάουζεν», όπου καταγράφει τις αναμνήσεις του από τον εγκλεισμό του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου