Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Μαρία Κάλλας


Στις 16 Σεπτεμβρίου του 1977, πέθανε στα 55 της χρόνια η μεγάλη ντίβα

Η Καικιλία Σοφία Άννα Μαρία Καλογεροπούλου γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 1923 στο Flower Hospital του Μανχάταν και ήταν το τρίτο παιδί της Ευαγγελίας και του Γιώργου Καλογερόπουλου, ενός φαρμακοποιού από τον Μελιγαλά.
Ταυτόχρονα με το σχολείο η δυναμική μητέρα της Ευαγγελία της επιβάλλει την μουσική παιδεία, αγοράζοντας ένα πιάνο και προσλαμβάνοντας την δασκάλα πιάνου σινιορίνα Σαμπρίνα για να κάνει μαθήματα κατ’ οίκον, σ’ εκείνη και την αδελφή της.

Έτσι στα 11 της χρόνια η Μαίρη για τους δικούς της, έχει ήδη αποκτήσει «μουσικό αυτί». Όταν οι γονείς της θα χωρίσουν το 1937, η Μαρία και αδελφή της θα εγκατασταθούν με την μητέρα τους στην Αθήνα, όπου θα συνεχίσει τις σπουδές της στο Εθνικό Ωδείο. Η εξέλιξή της είναι ραγδαία, υπογράφει το πρώτο συμβόλαιο με την Λυρική Σκηνή στις 20 Ιουλίου 1940. Μεσολαβεί ο πόλεμος, η ιταλική και γερμανική κατοχή και η Μαρία φεύγει για την Αμερική.

Ακολουθεί η γνωριμία της και ο γάμος της, στις 21 Απριλίου του 1949, με τον Ιταλό βιομήχανο Τζιοβάνι Μενεγκίνι, που θα της αφοσιωθεί απόλυτα και θα την επιβάλλει στα μουσικά δρώμενα της εποχής. Ξεκινώντας από την εμφάνισή της, την μεταμορφώνει από μια παχουλή κοπέλα σε κομψή και επιβλητική κυρία και η ντίβα γεννιέται μαζί με την αποθέωση. Σκάλα του Μιλάνου, Μετροπόλιταν Όπερα Νέας Υόρκης, Κόβεν Γκάρντεν του Λονδίνου, Ηρώδειο, Επίδαυρος, «Σικελικός εσπερινός», «Τόσκα», «Μήδεια», «Νόρμα», «Κάρμεν», «Τραβιάτα», παράσταση την παράσταση, ρόλο τον ρόλο, η μελαγχολική ντίβα με την θεϊκή φωνή χτίζει την εκπληκτική καριέρα της.

Το 1957 σε ένα πάρτι της κοσμικογράφου Έλσας Μάξγουελ, ο καταλυτικός και όπως αποδείχτηκε μετά και καταστροφικός έρωτας, έρχεται με την μορφή του Αριστοτέλη Ωνάση. Από κείνη την στιγμή και για εννιά χρόνια η Divina, ξαναγίνεται κοριτσάκι και γυναίκα ταυτόχρονα και ξαναζεί την ζωή όπως δεν την έζησε, με μια μόνο προσμονή, που δεν θα έρθει ποτέ, ο γάμος με τον Άρη. Το όνειρο γίνεται εφιάλτης στις 8 Ιουλίου του ’68, όταν ο Έλληνας μεγιστάνας παντρεύεται την Τζάκι.Κένεντι.

Η τελευταία δημόσια εμφάνισή της γίνεται στην Όπερα του Παρισιού στις 8 Δεκεμβρίου του 1973, με το κοινό και τον τύπο να την αποθεώνει. Η αλλαγή σκηνικού, θα έρθει με τον θάνατο του Ωνάση το 1975. Απομονώνεται στο σπίτι της στο Παρίσι και η λύτρωση έρχεται, στα 55 της μόλις χρόνια, το πρωί της Παρασκευής στις 16 Σεπτεμβρίου 1977. Τελευταία της επιθυμία η στάχτη της να σκορπιστεί στο Αιγαίο, εκεί που αρμένιζε ευτυχισμένη με το κότερο του Ωνάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου