Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

1949: Πέθανε ο κορυφαίος μουσουργός Νίκος Σκαλκώτας


Ο Νίκος Σκαλκώτας γεννήθηκε στις 8 Μαρτίου 1904 στην Χαλκίδα. Προερχόταν από οικογένεια μουσικών, τόσο ο πατέρας όσο και ο παππούς του ήταν μουσικοί. Έτσι από πολύ μικρή ηλικία αρχίζει να μαθαίνει βιολί. Λίγο αργότερα η οικογένεια, θα μετακομίσει στην Αθήνα για να συνεχίσει ο Νίκος τις σπουδές του. Με μια υποτροφία από το Ίδρυμα Αβέρωφ, πηγαίνει στο Βερολίνο, όπου παραμένει για 12 χρόνια και μαθητεύει δίπλα στους μεγάλους δάσκαλους Schoenberg και Kurt Weil. Όταν επιστρέφει στην Αθήνα, η μουσική του ιδιοφυία δεν αναγνωρίζεται, σε σημείο μάλιστα για να μπορέσει να επιβιώσει οικονομικά, παίζει βιολί στις τελευταίες θέσεις στην Ορχήστρα, μετέπειτα Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.
Πέθανε στα 45 του χρόνια από μια περίσφιξη κήλης που παραμελεί, καθώς έχουν αρχίσει οι ωδίνες τοκετού στην γυναίκα του, για το δεύτερο παιδί τους, που θα γεννηθεί δυο μέρες μετά τον θάνατό του.
Το μέγεθος του μουσικού του έργου θα αναγνωριστεί μετά τον θάνατό του, χάριν των φιλότιμων προσπαθειών των φίλων και θαυμαστών του, Γ Χατζηνίκου, Γ. Παπαϊωάννου κ ά που θα ιδρύσουν την εταιρεία «Φίλων Σκαλκώτα».
Ενδεικτική εργογραφία:
Πολλές πρωτότυπες συνθέσεις , 2 μεγάλες συμφωνικές σουίτες, την εισαγωγή «Επιστροφή του Οδυσσέα», το παραμυθόδραμα «Με του μαγιού τα μάγια», κονσέρτα για διάφορα όργανα, μουσική δωματίου, ένα χορωδιακό έργο για τον «Άγνωστο Στρατιώτη», διασκευές λαϊκών τραγουδιών, άλλα τραγούδια, ιδιαίτερη αξία έχει η συλλογή «36 Ελληνικοί χοροί για ορχήστρα» κ ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου