Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Σαν Σήμερα

363: Πέθανε ο Ιουλιανός ο Παραβάτης, αυτοκράτορας του Βυζαντίου
Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ήταν ανιψιός του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Σπούδασε στην Αθήνα και επηρεάστηκε από το πνεύμα των αρχαίων Ελλήνων και την θρησκεία τους, σε σημείο, όταν έγινε αυτοκράτορας το 361 να θελήσει να επιβάλει την λατρεία των ολύμπιων θεών, καταδιώκοντας και παραγκωνίζοντας τους χριστιανούς. Γι’ αυτό κι ονομάστηκε Παραβάτης. Πέθανε το 363 όταν τραυματίστηκε βαριά σε μια μάχη με τους Πέρσες.

1498: Οι κινέζοι εφεύραν την οδοντόβουρτσα

1867: Πέθανε ο βασιλιάς της Ελλάδας, Όθωνας
Την έξωσή τους από τον θρόνο της Ελλάδας ο Όθωνας και η Αμαλία την πληροφορήθηκαν ενώ βρισκόντουσαν σε περιοδεία στην Πελοπόννησο. Με το ατμόπλοιο «Αμαλία» ξαναγύρισαν στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά δεν τους επετράπη η αποβίβαση. Την επόμενη μέρα επιβιβάστηκαν με την ακολουθία τους στο αγγλικό ατμόπλοιο «Σκύλλα» κι έφυγαν για το Μόναχο και εν συνεχεία για την Βαμβέργη, όπου και έζησε μέχρι το θάνατό του.

1896: Άνοιξε ο πρώτος κινηματογράφος στις ΗΠΑ με εισιτήριο 10 δολάρια

1903: Γεννήθηκε ο Τζώρτζ Όργουελ, Άγγλος δημοσιογράφος και συγγραφέας
Ο Έρικ Άρθρουρ Μπλαιρ, γνωστότερος ως Τζώρτζ Όργουελ, γεννήθηκε στο Μοντιχάρι της Ινδίας και ήταν γιος δημοσίου υπαλλήλου. Έμεινε γνωστός από τα έργα του «1984» προφητικό για την επικράτηση ενός ολοκληρωτισμού και την «Φάρμα των ζώων» που καυτηριάζει την γραφειοκρατία συμβατικών καθεστώτων.

1972: Ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (ΙΡΑ) κηρύσσει αντάρτικο στην Βόρεια Ιρλανδία εναντίον των Άγγλων.
Η επαναστατική οργάνωση Irish Republican Army (IRA) ιδρύθηκε το 1916 και έδρασε κατά της βρετανικής παρουσίας ως το 1923. Μετά την ίδρυση της Ιρλανδικής δημοκρατίας η δράση του IRA πέρασε στο πολιτικό επίπεδο. Ξαναξεκίνησε την δράση του το 1972, στην προσπάθεια προσάρτησης στο ιρλανδικό κράτος του Βορείου τμήματος της Μεγάλης Βρετανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου