Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Πληροφορίες για τις Εκλογές


Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 7:00 και θα ολοκληρωθεί στις 19:00.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που:
- Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους (δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι και το έτος 1994).
- Είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας. Δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν

Πού θα ψηφίσουμε
Οι εκλογείς θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Οι ετεροδημότες εκλογείς θα ψηφίσουν σε αμιγές ή μεικτό εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών της έδρας του Νομού που διαμένουν.

Τι χρειάζεται για να ψηφίσουμε
Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδειας οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Πώς ψηφίζουμε
Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και μεμονωμένων υποψηφίων.

Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη: α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος και β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).

Σταυροί προτίμησης ανά εκλογική περιφέρεια
Δεν βάζουμε σταυρούς προτίμησης, λόγω του ότι οι εκλογές αυτές διενεργούνται πριν τη συμπλήρωση 18 μηνών από τις προηγούμενες. Εντούτοις, ψηφοδέλτια με σταυρό προτίμησης δεν λαμβάνονται υπόψη ως άκυρα. Δεν ισχύουν όμως τα ψηφοδέλτια της 6ης Μαΐου.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Εξαιρούνται:
- Όσοι έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους
- Όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό την ημέρα της ψηφοφορίας.
- Οι πολίτες που έχουν εγγραφεί στους καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών στην περιοχή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου