Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Τρέχει ο ιδρώτας σαν ποτάμι…


Η ζέστη, η άσκηση, η σωματική εργασία, το άγχος, η νευρικότητα είναι μερικοί από τους παράγοντες που συμβάλουν στην αυξημένη εφίδρωση. Τρόποι αντιμετώπισης:

Για τους περισσότερους από μας ο ιδρώτας αποτελεί ένα ενοχλητικό και αντιαισθητικό πρόβλημα κι όμως δεν είναι παρά μια φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, μέσω της οποίας ρυθμίζεται η θερμοκρασία του σώματος.

Καθώς η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει το νευρικό σύστημα μέσω των εκκρινών αδένων αποβάλλει υγρό που αποτελείται από νερό, ουρικό οξύ, κρεατινίνη και ανόργανα άλατα, ούτως ώστε με την εξάτμιση να πέσει και η θερμοκρασία του οργανισμού.

Στο σώμα μας υπάρχουν 2,5-3,5 εκατομμύρια ιδρωτοποιοί αδένες, που διακρίνονται σε εκκρινείς (εκκρίνουν ιδρώτα) και αποκρινείς αδένες (εκκρίνουν βακτήρια). Τα πιο εμφανή σημεία εφίδρωσης είναι οι μασχάλες, το μέτωπο, οι παλάμες και τα πόδια.

Ο ιδρώτας κατ’ αρχάς είναι άοσμος, η δυσάρεστη μυρωδιά του παράγεται και επηρεάζεται από τον αέρα, τις τροφές, τα ποτά, τα φάρμακα, την διάθεση και τέλος τα βακτήρια που απεκκρίνονται.

Τρόποι αντιμετώπισης της κακοσμίας του ιδρώτα:
- Κάντε καθημερινά ένα ή και δυο ντους
- Μετά το ντους σκουπίστε επιμελώς τις μασχάλες και τα πόδια ανάμεσα στα δάχτυλα, καθώς με την υγρασία οι μικροοργανισμοί βρίσκουν πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης
- Χρησιμοποιήστε το αποσμητικό με φειδώ. Είναι προτιμότερα αυτά χωρίς άρωμα.
-Προτιμήστε ρούχα ανοιχτόχρωμα και βαμβακερά που απορροφούν τον ιδρώτα
και αφήνουν το δέρμα να αναπνέει.
- Το καλοκαίρι φορέστε παπούτσια ανοιχτά (πέδιλα) που επιτρέπουν στο πόδι να αναπνέει και προτιμήστε τα κατασκευασμένα από φυσικό δέρμα.
- Αποφύγετε να καταναλώνετε βαριά φαγητά με καρυκεύματα και σάλτσες, αλλά και καφεϊνούχα και αλκοολούχα ποτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου