Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Οι αλλεργίες του καλοκαιριού


Οι περισσότεροι θεωρούμε ότι οι αλλεργίες εμφανίζονται συνήθως την άνοιξη λόγω γύρης με την ανθοφορία, αλλά και λόγω πολλαπλασιασμού των ακάρεων της οικιακής σκόνης, (αλλεργικό άσθμα, ρινίτιδα, έκζεμα κλπ).
Την καλοκαιρινή περίοδο (χωρίς να αποκλείονται και οι άλλες εποχές) εμφανίζονται άλλες αλλεργικές παθήσεις, μερικές από τις οποίες οφείλονται στην αυξημένη ηλιακή έκθεση, στην κατανάλωση καλοκαιρινών τροφών αλλά και αλλεργίες από τσιμπήματα εντόμων.

Ηλιακή κνίδωση
Εξάνθημα με έντονο κνησμό σε σημεία του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο. Πολλές φορές μπορεί να εκληφθεί σαν έγκαυμα από τον ήλιο. Εμφανίζεται ξαφνικά και διαρκεί λίγες ώρες. Η αντηλιακή κρέμα είναι απαραίτητη, όπως και η χρήση αντιισταμινικών φαρμάκων, αν η αλλεργική αντίδραση είναι σε μεγάλη έκταση ή προκαλεί μεγάλη ενόχληση.

Κνίδωση εκ ψύχους
Όσο και αν φαίνεται οξύμωρο το καλοκαίρι να υπάρχει ψύχος. Συνήθως προκαλείται από απότομη έκθεση κάποιου σημείου του σώματος ή ολόκληρου του σώματος σε ψύχος. Το πρήξιμο των χειλιών ή του στόματος όταν πιούμε πολύ παγωμένο νερό ή τρώμε παγωτό. Αλλά ακόμα όταν βουτήξουμε απότομα σε κρύα θάλασσα.
Τα συμπτώματα ποικίλουν από απλή κνίδωση και εξάνθημα, στο σημείο που εκτέθηκε στην ψύξη, μέχρι γενικευμένο εξάνθημα ή και άλλα συμπτώματα, όπως ζάλη, αναπνευστική δυσφορία, πτώση της πίεσης, μέχρι αλλεργικό σοκ. Η αντιμετώπιση είναι συνήθως προληπτική και συμπτωματική

Αλλεργίες που οφείλονται στο δήγμα (τσίμπημα) διαφόρων εντόμων
Αλλεργίες προκαλεί το τσίμπημα συνήθως των υμενόπτερων εντόμων (μέλισσες, σφήκες), των κουνουπιών, αλλά και οι θαλάσσιες μέδουσες (τσούχτρες).
Η αντιμετώπιση και εδώ είναι προληπτική και συμπτωματική. Το άτομο που γνωρίζει την ευαισθησία του και την πιθανή αλλεργική αντίδραση σε τέτοια δήγματα, πρέπει να συμβουλευτεί εκ των προτέρων τον γιατρό του, για την αντιμετώπιση και τα φάρμακα που τυχόν πρέπει να χρησιμοποιήσει.

Τροφικές αλλεργίες
Πολλά τρόφιμα, όπως θαλασσινά, γαρίδες, φράουλες και άλλα, ενοχοποιούνται για την πρόκληση αλλεργικής αντίδρασης. Η γνώση και η αποφυγή τέτοιων τροφών από τα ευαίσθητα άτομα είναι απαραίτητη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου