Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

1908: Πέθανε ο Δημήτριος Βικέλας, λόγιος και Α΄ πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής


Γεννήθηκε στην Σύρο το 1835, αλλά από τα τέσσερα του χρόνια, εγκαταστάθηκαν οικογενειακώς αρχικά στο Ναύπλιο και αργότερα στην Κωνσταντινούπολη. Η μητέρα του, του ενέπνευσε την αγάπη για την πατρίδα, την λευτεριά, αλλά τον «μύησε» και στην ελληνική ποίηση. Λόγω των μετακινήσεων τους παρακολούθησε ιδιωτικά μαθήματα.
Ταξίδεψε ακόμα πάρα πολύ στην Ελλάδα και το εξωτερικό κι ασχολήθηκε με το εμπόριο, χωρίς όμως να πάψει ποτέ να ασχολείται με τα γράμματα. Έτσι το 1896 οικονομικά ανεξάρτητος γύρισε στην Ελλάδα κι αφοσιώθηκε στην λογοτεχνία,
Έγραψε ποιήματα πατριωτικά και νοσταλγικά, μα διακρίθηκε προπάντων ως διηγηματογράφος, με διηγήματα ηθογραφικά και ιστορικά. Τα έργα του είναι γραμμένα σε απλή καθαρεύουσα. Το κυριότερο έργο του «Λουκής Λάρας» αναφέρεται στην ελληνική επανάσταση και δίνει πολύ ζωντανά την επική ατμόσφαιρα του ’21. Ο Βικέλας ήταν ανώτερος άνθρωπος ευσυνείδητος, ηθικός και φιλοπρόοδος. Ίδρυσε τον «Σύλλογο προς διάδοση ωφέλιμων βιβλίων», τον «Οίκο Τυφλών» και άλλα κοινωφελή ιδρύματα. Υπήρξε πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και πρωτοστάτησε να γίνουν το 1896 οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου