Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Φίλιππος Β΄, βασιλιάς της Μακεδονίας


Πέθανε (δολοφονήθηκε) στις 30 Ιουλίου 336 π Χ

Γεννήθηκε το 382 π Χ στην Πέλλα και πατέρας του ήταν ο Αμύντας Γ΄. Από τα 15 του έως τα 18 του χρόνια όντας όμηρος στην Θήβα, μελέτησε τις στρατιωτικές τακτικές των Θηβαίων και παραδειγματίστηκε από τους δυο μεγάλους στρατηγούς της Θήβας, Πελοπίδα και Επαμεινώνδα.

Μετά τον θάνατο του πατέρα του και του αδελφού του που βασίλευσαν διαδοχικά, ανέλαβε ο Φίλιππος στην αρχή σαν στρατηγός και το 359 πΧ, επεβλήθη και ανακηρύχτηκε βασιλιάς. Βασίλευσε 33 χρόνια και αναδείχθηκε σε μεγάλο πολιτικό και στρατηγό, ενώ υποστήριξε πολύ τα γράμματα.

Με το δαιμόνιο στρατιωτικό του μυαλό δημιούργησε την περίφημη μακεδονική φάλαγγα και εφεύρε το νέο για τότε όπλο την σάρισα. Διοργάνωσε μόνιμο στρατό, με τον οποίο κατάφερε να υποτάξει τις περισσότερες γειτονικές πόλεις (Αμφίπολη, Ποτίδαια, Μεθώνη, Όλυνθο κ ά) και να επεκτείνει το μακεδονικό κράτος από τον Στρυμόνα στον Νέστο, στον Έβρο και πιο ανατολικά ως τον Ελλήσποντο. Αλλά και βόρεια μέχρι τον Δούναβη. Οι γύρω εχθροί υποτάσσονται Λυγκιστείς, Ιλλυριοί, Θράκες, Σκύθες, Τριβαλλοί.

Μετά την νικηφόρα μάχη στην Χαιρώνεια, όπου συγκρούστηκε με τους Αθηναίους και τους Θηβαίους, κατεβαίνει μέχρι την Κόρινθο και ανακηρύσσεται στρατηγός της Ελλάδος. Όνειρό του ήταν να ενώσει όλους τους Έλληνες μέσα σ’ ένα κράτος. Βρήκε όμως και αντιμαχόμενους, όπως τον Δημοσθένη, που με τους πύρινους λόγους του, τους γνωστούς Φιλιππικούς, τον αντιμάχεται.

Καλλιέργησε όμως και τα γράμματα και τις τέχνες, στην αυλή του είχαν μαζευτεί ρήτορες, ποιητές, φιλόσοφοι, καλλιτέχνες. Δάσκαλο του γιού του Αλέξανδρου είχε τον μεγάλο φιλόσοφο Αριστοτέλη. Όμως και η γεωργία και το εμπόριο είχαν ενισχυθεί από τον Φίλιππο. Έταξε τότε σκοπό του να καθυποτάξει και τους Πέρσες. Κατά την διάρκεια των εορτών που διοργανώθηκαν για το ξεκίνημα της εκστρατείας, ένας νέος αξιωματικός της φρουράς του, ο Παυσανίας από το Άργος Ορεστικόν, όργανο των Περσών, τον δολοφόνησε στις 30 Ιουλίου 336 π Χ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου