Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Χαλκίδα


Η πόλη των «τρελλών νερών»

Είναι πόλη και πρωτεύουσα του νομού Ευβοίας και της ομώνυμης επαρχίας. Είναι κτισμένη στην δυτική ακτή του νησιού, στο στενότερο σημείο του Πορθμού του Ευρίπου, απέναντι από την Βοιωτία.

Συνδέεται με την απέναντι ξηρά με την καινούρια καλωδιακή (κρεμαστή) γέφυρα, που έχει μήκος 700 μέτρα και αποτελεί ένα μοναδικό τεχνολογικό επίτευγμα. Οδικώς συνδέεται με την Αθήνα, με την Θήβα, με τις πόλεις της Εύβοιας, Αμάρυνθο, Νέα Αρτάκη, Ψαχνά, Λίμνη, Ιστιαία Αιδηψό, Ερέτρια, Αλιβέρι, Κύμη, Στύρα, Κάρυστο. Συνδέεται ακόμα σιδηροδρομικώς με την γραμμή Πειραιώς-Θεσσαλονίκης στο σταθμό Οινόης (Σχηματαρίου).

Ιστορία
Η Χαλκίδα είναι πόλη αρχαιότατη. Οι κάτοικοί της οι Άβαντες έλαβαν μέρος στον Τρωικό πόλεμο. Μαζί με την Ερέτρια ήταν το μεγαλύτερο κέντρο της Εύβοιας και μετά την καταστροφή της Ερέτριας από τους Πέρσες κυριάρχησε σ’ όλη την Εύβοια.
Είχε πολυάριθμες αποικίες στην χερσόνησο της Χαλκιδικής, στην Κάτω Ιταλία και στην Σικελία. Κατά το τέλος του 6ου αιώνα υποτάχτηκε στους Αθηναίους. Μετά ήταν υπό την κυριαρχία των Μακεδόνων, των Ρωμαίων, των Βυζαντινών, των Σταυροφόρων και των Ενετών, που την παρέδωσαν στις 12 Ιουλίου του 1470 στους Οθωμανούς Τούρκους. Απέκτησε την ελευθερία της το 1833.

Αξιοθέατα
Ο πορθμός του Ευρίπου, όπου παρουσιάζεται το μοναδικό στην Ελλάδα φαινόμενο της παλιρροϊκής εναλλασσόμενης κίνησης των νερών του Ευβοϊκού. Μοναδική θέα στο φαινόμενο έχετε από την παλιά κινητή γέφυρα, που είχε κατασκευαστεί το 1960.

Στην βόρεια πλευρά της παραλίας, το Κόκκινο Σπίτι, έργο του Γάλλου αρχιτέκτονα Φλεγκίς, που την κατασκεύασε το 1884 για την οικογένεια Μάλλιου. Απέναντι από το Κόκκινο Σπίτι βρίσκεται το Σπίτι με τ’ αγάλματα.

Το Μέγαρο Κότσικα, ένα ωραίο νεοκλασικό κτήριο, όπου σήμερα στεγάζεται το Δημαρχείο. Το Τούρκικο Τζαμί, με τις βυζαντινές και μεταβυζαντινές συλλογές από ψηφιδωτά, γλυπτά και αγάλματα.

Επισκεφτείτε τον Πύργο του Καρά-Μπαμπά και θαυμάστε την θέα προς τον Ευβοϊκό. Εκεί στην πιο περίοπτη θέση για να ατενίζει την θέα έχει ταφεί ο λόγιος της Χαλκίδας, Γιάννης Σκαρίμπας.

Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, σε ρυθμό τρίκλητης βασιλικής στο κέντρο της πόλης. Από τις 26 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου, η πόλη γιορτάζει την πολιούχο της με γιορταστικές εκδηλώσεις και μεγάλο πανηγύρι.

Παραλίες
Στην Βοιωτική ακτή τα Αστέρια, γύρω στην πόλη η Λιανή Άμμος, η Σουβάλα, η Παναγίτσα, η Κουρένη, ο Άγιος Μηνάς, οι Αλυκές, τα Σκορπονέρια και άλλες.

Τοπικά προϊόντα
Φρεσκότατο ψαράκι από τον Ευβοϊκό Κόλπο και καθώς είναι η πρωτεύουσα του νομού, συγκεντρώνονται όλα τα τοπικά προϊόντα του νησιού. Σύκα και μπακλαβάς από την Κύμη, μέλι από την Κάρυστο, κρασιά από την Ιστιαία, αλλά και κηπευτικά, ελιές, ελαιόλαδο, και άλλα από τις αγροτικές περιοχές .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου