Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Μέλι …γλυκύτατο


Είναι η εποχή που οι μελισσοκόμοι «τρυγάνε» τις κηρήθρες συλλέγοντας το μέλι της χρονιάς.

Το μέλι είναι φυσικό προϊόν και παράγεται από το νέκταρ και την γύρη των λουλουδιών ή από τις εκκρίσεις (μελιτώματα) που προέρχονται από ζωντανά μέρη των φυτών, τα οποία περισυλλέγουν οι μέλισσες, τα μεταφέρουν στις κυψέλες και αφού τα αναμείξουν με δικές τους ουσίες, τα αποθηκεύουν στις κηρήθρες, σφραγίζοντάς τα με κερί.

Θεωρείται η πιο αγνή φυσική γλυκαντική ουσία, που εκτός της υπέροχης γεύσης του, προσφέρει πληθώρα βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, βασική πηγή ενέργειας του οργανισμού, ενώ ακόμα περιέχει, πρωτεΐνες, αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία, όπως σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο, αλλά και βιταμίνες της ομάδας Β και βιταμίνη C.

Είναι φυσικό βακτηριοκτόνο, καθώς έχει αντισηπτικές ιδιότητες και αντιμικροβιακή δράση. Βοηθάει στην αντιμετώπιση των αλλεργιών έχει επουλωτική δράση σε εγκαύματα και πληγές, ιδίως το θυμαρίσιο, ενώ συμβάλλει αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της αϋπνίας, καθώς ηρεμεί τα νεύρα. Τέλος βοηθάει στις διαταραχές του πεπτικού συστήματος, γιατί αποτελεί φυσικό και ήπιο υπακτικό, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Το μέλι είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο προϊόν και έχει την ιδιότητα να απορροφά τις εξωτερικές οσμές. Ως εκ τούτου πρέπει να φυλάσσεται σε γυάλινες ή ανοξείδωτες συσκευασίες που κλείνουν αεροστεγώς και να τοποθετείται σε μέρη με ξηρό και σκοτεινό περιβάλλον.

Για να είναι ωφέλιμο και να μην χάσει τις ευεργετικές του ιδιότητες, δεν πρέπει να έχει υποστεί θερμική ή άλλη επεξεργασία, παρά μόνο καθαρισμό από τυχόν ξένα σώματα, που μπορεί να έχουν πέσει μέσα κατά την διαδικασία της συλλογής του.

Ενδείξεις ότι το μέλι δεν έχει επεξεργαστεί αποτελούν το χρώμα, η υφή και το άρωμά του. Το αγνό μέλι έχει, πολύ πιο σκούρο χρώμα, άρωμα έντονο και τέλος η υφή του είναι πολύ πιο πηκτή. Όταν δε η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι χαμηλή, το ακατέργαστο μέλι ζαχαρώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου