Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Σαν Σήμερα

1795: Η «Μασσαλιώτιδα» γίνεται ο επίσημος εθνικός ύμνος της Γαλλίας
Τον ύμνο συνέθεσε ο αξιωματικός του γαλλικού στρατού Ρουζέ ντε Λίλ στο Στρασβούργο, την νύχτα που κηρύχτηκε ο πόλεμος μεταξύ Αυστρίας και Γαλλίας, με τον τίτλο «πολεμικό άσμα για την φρουρά του Ρήνου». Το τραγουδούσαν οι εθελοντές Μασσαλιώτες στον δρόμο, όταν επέστρεψαν από τον πόλεμο, και γι αυτό ονομάστηκε «Μασσαλιώτιδα» ή τραγούδι της Μασσαλιωτών. Θεωρήθηκε επαναστατικό τραγούδι και μετά την ιουλιανή επανάσταση, καθιερώθηκε ως εθνικός ύμνος της Γαλλίας.

1867: Ο Σουηδός βιομήχανος εκρηκτικών Άλφρεντ Νομπέλ, επιδεικνύει ενώπιον των Άγγλων ειδικών την νέα του εφεύρεση, την δυναμίτιδα.

1913: Ελληνικός στρατός καταλαμβάνει για πρώτη φορά την Κομοτηνή.
Κατά την διάρκεια του Α΄ Βαλκανικού πολέμου, οι Βούλγαροι καταφέρνουν να καταλάβουν την Κομοτηνή, αλλά στις 14 Ιουλίου του 1913 την απελευθερώνει ο ελληνικός στρατός. Λίγο αργότερα με την συνθήκη του Βουκουρεστίου τα ελληνικά στρατεύματα αποχωρούν για να επανέλθουν οριστικά τον Μάιο του 1920.

1918: Γεννήθηκε ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, Σουηδός σκηνοθέτης
Γεννήθηκε στην Ουψάλα, αλλά μεγάλωσε στην Στοκχόλμη

1992: Απόπειρα δολοφονίας από την 17 Νοέμβρη του Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Παλαιοκρασά, στο Σύνταγμα. Σκοτώνεται ο περαστικός Θάνος Αξαρλιάν.

1993: Ισχυρός σεισμός στην Πάτρα
Σημειώνεται ισχυρός σεισμός 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στην Πάτρα. Ένας άνθρωπος χάνει την ζωή του, από καρδιακή προσβολή, πολλοί τραυματίζονται, ενώ υπάρχουν πολλές υλικές ζημιές σε κτήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου