Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Σαν Σήμερα:

1793: Πέθανε (δολοφονήθηκε) ο Ζαν Πολ Μαρά, Γάλλος γιατρός και πολιτικός Γεννήθηκε το 1743 στην Ελβετία. Θεωρείται από τους πρωτεργάτες της γαλλικής επανάστασης, καθώς όταν κηρύχτηκε αφοσιώθηκε ολόψυχα στην εξυπηρέτησή της.
Έγραφε στις εφημερίδες σφοδρά άρθρα, πρωτοστατούσε σε διώξεις, καθώς και στην καταδίκη του βασιλιά. Με τον σκληρό του χαρακτήρα προκάλεσε την απέχθεια και το μίσος του λαού, γι αυτό δολοφονήθηκε μέσα στο λουτρό του, από την Σαρλότ Κορντέ. Ετάφη με μεγάλες τιμές και η σωρός του κατετέθη στο Πάνθεον. Ύστερα από 2 χρόνια, ο ίδιος ο λαός, έριξε τα λείψανά του στους οχετούς των Παρισίων.

1922: Αρχίζει η τουρκική αντεπίθεση στο μέτωπο Αφιόν Καραχισάρ
Ο ελληνικός στρατός το 1919 αποβιβάζεται στην Μικρά Ασία. Στην αρχή καταλαμβάνει την περιοχή από την παραλία ως την Προύσα, Εσκί Σεχίρ, Αφιόν Καραχισάρ και Αϊδίνι. Αργότερα επιχειρείται προέλαση ως την Άγκυρα, που όμως αποτυγχάνει καθώς στις 13 Ιουλίου 1922, οι τούρκοι εξαπολύουν μεγάλη αντεπίθεση στο μέτωπο Αφιόν Καραχισάρ. Ο ελληνικός στρατός ηττάται και υφίσταται τρομερή καταστροφή, αναγκάζεται δε να εκκενώσει την Μικρά Ασία. Η καταστροφή είναι γνωστή ως Μικρασιατική καταστροφή.

1925: Ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος καταργεί την ελευθεροτυπία

1939: Ο Φρανκ Σινάτρα κάνει το ντεμπούτο του στην δισκογραφία

1954: Πέθανε η Φρίντα Κάλο, Μεξικανή ζωγράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου