Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Σαν Σήμερα

963: Ο Νικηφόρος Φωκάς ανακηρύσσεται αυτοκράτορας
Πολέμησε με θάρρος και γενναιότητα και ξαναπήρε από τους Σαρακηνούς πειρατές την Κρήτη. Πολέμησε και νίκησε τον Εμίρη του Χαλεπίου. Έτσι μετά τον θάνατο του Ρωμανού Β΄ ανακηρύχθηκε από τον στρατό αυτοκράτορας του Βυζαντίου.

1566: Πέθανε ο Μιχαήλ Νοστράδαμος, Γάλλος γιατρός και αστρονόμος
Ήταν ιουδαϊκής καταγωγής και γεννήθηκε το 1503. Έγινε διάσημος καθώς σε μια επιδημία πανούκλας έσωσε πολύ κόσμο. Το 1555 τύπωσε ένα βιβλίο με έμμετρες προφητείες, που έκανε μεγάλη εντύπωση. Μερικές από αυτές τις προφητείες, βγήκαν αληθινές και ο Νοστράδαμος απέκτησε μεγάλο κύρος. Όταν δε ο Κάρολος Θ΄ τον έκανε ιδιαίτερο γιατρό του όλοι τον τιμούσαν σαν άνθρωπο προικισμένο με δύναμη υπερφυσική. Το 1781 αφορίστηκε από τον Πάπα.

1839: Τίθεται ο θεμέλιος λίθος του Οθώνειου Πανεπιστημίου
Ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Όθωνα και της αντιβασιλείας κατά το πρότυπο των γερμανικών πανεπιστημίων με τέσσερεις σχολές θεολογική, φιλοσοφική, νομική, και ιατρική. Οι σπουδαστές ήταν ταχτικοί φοιτητές και ακροατές. Ονομάστηκε Οθώνειο και ως διδακτήριο χρησιμοποιήθηκε στην αρχή το σπίτι του Κλεάνθη στην Πλάκα.
Αργότερα άρχισε να κτίζεται με πανελλήνιες εισφορές το σημερινό κεντρικό μας πανεπιστήμιο, που μετονομάστηκε σε Εθνικό και Καποδιστριακό.

1939: Γεννήθηκε ο Αλέξανδρος Παναγούλης.
Υπήρξε ήρωας της αντίστασης κατά της χούντας των συνταγματαρχών

1961: Πέθανε ο Έρνεστ Χεμινγουέϊ, Αμερικανός συγγραφέας και νομπελίστας

1978: Πέθανε ο Άρης Αλεξάνδρου, συγγραφέας και μεταφραστής
Γεννήθηκε το 1922 στο Λένινγκραντ και το 1928 εγκαταστάθηκαν αρχικά Θεσσαλονίκη και αργότερα στην Αθήνα. Κυριότερο έργο του «Το Κιβώτιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου