Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Σαν Σήμερα

1586: Ο σερ Τόμας Χάρριοτ εισάγει τις πρώτες πατάτες στην Αγγλία, από την Κολομβία.

1741: Πέθανε ο Αντόνιο Βιβάλντι, Βενετσιάνος συνθέτης

1794: Πέθανε (καρατομήθηκε) ο Ροβεσπιέρος, πρωτεργάτης της Γαλλικής επανάστασης
Ήταν Γάλλος δικηγόρος και πολιτικός. Εκλέχθηκε από την πατρίδα του, το Αράς στην Συνέλευση των Τάξεων το 1789. Αργότερα μπήκε σαν αντιπρόσωπος του Παρισιού στην Συμβατική Συνέλευση και ψήφισε το θάνατο του Λουδοβίκου και την κατάργηση της βασιλείας. Το 1793 εκλέχθηκε Μέγας Ποντίφικας. Για να στερεώσει την εξουσία του έστελνε στην λαιμητόμο κάθε μέρα εκατοντάδες αντιφρονούντες.
Οι εχθροί του, που είχε προγράψει, συνασπίστηκαν και τον κήρυξαν εκτός νόμου. Τον συνέλαβαν και μαζί με τον αδελφό του και τους συνεργάτες του Ζαν Ζιστ και Κουτόν και τον οδήγησαν στην λαιμητόμο.

1828: Ο Ιωάννης Καποδίστριας καθιερώνει ως νομισματική μονάδα, τον φοίνικα.

1836: Γεννήθηκε στην Σύρο, ο λόγιος και συγγραφέας Εμμανουήλ Ροϊδης.
Οι γονείς του ήταν από την Χίο. Μερικά από τα έργα του: «Πάπισσα Ιωάννα» (1866), «Γεννηθήτω φως» (1879), «Τρεις επιστολές ενός Αγρινιώτου», «Η ιστορία ενός σκύλου» (1893), «Ψυχολογία Συριανού συζύγου» (1894).

1914: Αρχίζει ο Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος, καθώς η Αυστροουγγαρία κηρύσσει τον πόλεμο στην Σερβία.
Αφορμή αποτέλεσε η δολοφονία του διαδόχου του θρόνου της Αυστρίας Φερδινάνδου στο Σεράγεβο της Βοσνίας, για την οποία οι Αυστριακοί θεώρησαν υπεύθυνοι την σερβική κυβέρνηση και της κήρυξαν τον πόλεμο.

1931: Η συνθήκη του Βουκουρεστίου
Με την συνθήκη αυτή έληξε ο Β΄ Βαλκανικός πόλεμος και υπογράφτηκε από τις αντιμαχόμενες δυνάμεις, Ελλάδας, Σερβίας, Μαυροβουνίου, Ρουμανίας εναντίον της Βουλγαρίας, που ήταν και η μεγάλη χαμένη. Στην Ελλάδα προσαρτήθηκε μεγάλο μέρος της Μακεδονίας.

1961:Θεμελιώνεται η πρώτη υψικάμινος της Χαλυβουργικής.

2005: Ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (ΙΡΑ) ανακοινώνει μετά από 36 χρόνια, τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα κατά της Βρετανικής παρουσίας στην Βόρεια Ιρλανδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου