1 χταπόδι 1 κιλό περίπου (φρέσκο ή κατεψυγμένο), 1 κούπα ξύδι, 1 φύλλο δάφνης, πιπέρι, ρίγανη
Αν είναι κατεψυγμένο το χταπόδι, το αποψύχετε αποβραδίς στην συντήρηση του ψυγείου. Βγάζετε την σακούλα κάτω από τα μάτια και την πετάτε. Το γυρίζετε στην κάτω μεριά και ανάμεσα στα πλοκάμια αφαιρείται με μαχαίρι ή με τα χέρια το στόμα του και αν θέλετε αφαιρείτε την μεμβράνη που έχει στην κουκούλα του. Το πλένετε κάτω από τρεχούμενο νερό και το βάζετε σ’ ένα τρυπητό να στραγγίσει. Αν έχει νερό κατά το βράσιμο σκληραίνει.
Το βάζετε σε μια κατσαρόλα, ρίχνετε το ξύδι, το φύλλο δάφνης, το πιπέρι, σκεπάζετε την κατσαρόλα και το αφήνετε να βράσει σε πάρα πολύ σιγανή φωτιά για 30-40 λεπτά, μέχρι να βγάλει το ζουμί του και να μαλακώσει. Το αφήνετε να κρυώσει, και το κόβετε σε κομμάτια. Το βάζετε σ’ ένα γυάλινο βαζάκι με το ζουμί που το βράσατε. Διατηρείται στο ψυγείο για 5-6 μέρες. Το χρησιμοποιείτε σαν βάση για μια σαλάτα θαλασσινών, ή σαν μαγειρευτό, με ζυμαρικά, πατάτες, φασολάκια κ ά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου