Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Άλμπερτ Αϊνστάιν


Ήταν εβραϊκής καταγωγής και γεννήθηκε στην Ουλμ της Γερμανίας στις 14 Μαΐου 1879. Στα πρώτα μαθητικά του χρόνια δεν τα πήγαινε καθόλου καλά και ήταν πολύ μέτριος μαθητής. Από τα 14 του όμως, μαθαίνοντας αναλυτική γεωμετρία και διαφορικό λογισμό, καταπλήσσει τους δασκάλους του.

Μετά τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης διορίστηκε μέλος επιτροπής στο Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνιών της Βέρνης και εκεί αρχίζει τις έρευνές του για την θεωρία της σχετικότητας. Δημοσιεύει τα πρώτα πορίσματά του το 1905 και το 1915 όλη την θεωρία του.

Η θεωρία της σχετικότητας διακηρύσσει την σχέση μεταξύ μάζας, βαρύτητας, χώρου και χρόνου. Για τους φυσικούς η θεωρία του ήταν απερίγραπτα ριζοσπαστική, καθώς ανέτρεπε τα μέχρι τότε δεδομένα. Όταν όμως αποδείχθηκε σωστή όλος ο κόσμος αναγνώρισε την μεγαλοφυΐα του. Το 1921 του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ για τη φυσική, τα χρήματα του οποίου διέθεσε για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Το 1933 οι χιτλερικοί τον απολύουν από την θέση που κατέχει στο μεταξύ στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, αναγκάζοντας τον να φύγει Αυτός παίρνει την οικογένειά του και καταφεύγει στις ΗΠΑ όπου γίνεται καθηγητής στο Ινστιτούτο Ανώτερων Σπουδών του Πρίστον. Εκεί ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την μελέτη της ατομικής ενέργειας.

Οι ατομικές βόμβες που έπεσαν λίγα χρόνια αργότερα στην Χιροσίμα και το Ναγκασάκι σκορπώντας τον όλεθρο και την καταστροφή, αποδεικνύουν και στην πράξη την ορθότητα της θεωρίας του.

Βαθιά φιλειρηνιστής κάνει σκοπό της ζωής του την ειρήνη. Το 1950 παρουσιάζει μια νέα θεωρία, που την ονομάζει «Θεωρία του ενιαίου πεδίου», με την οποία προσπαθεί να αποδείξει ότι κάθε φυσική μορφή (αστέρια, φως, άτομο) πειθαρχεί στους ίδιους φυσικούς νόμους.

Με την διαθήκη του όρισε μετά τον θάνατό του να μελετηθεί ο εγκέφαλός του, από ειδικούς επιστήμονες. Πέθανε στο Πρίστον στις 18 Απριλίου 1955 στα 76 του χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου